fbpx

“Hormonii sunt de vină!”… și pentru fericire!

Ce este fericirea? Răspunsul la această întrebare îl căutăm de când există omenirea și fiecare dintre noi are o proprie și unică definiție. Dar, am ajuns totuși la o concluzie comună: Deși fericirea înseamnă lucruri diferite pentru fiecare dintre noi, experiențele noastre de viață, statutul social, educația, cariera, sănătatea, responsabilitățile și realizările, toate au un rol de jucat în a avea o viața completă și fericită. Iar atunci când privim prin lentile sistemice descoperim că toți oameni merită și au dreptul să fie fericiți.

Cercetările despre fericire, efectuate de Universitatea Harvard pe o perioadă de aproape 100 de ani, au concluzionat că oamenii de care ne înconjurăm, precum și acceptarea noastră în societate, nu doar că sunt ingrediente importante pentru o viață fericită, dar au și un efect pozitiv asupra sănătății noastre fizice, mintale și emoționale și ne pot ajuta inclusiv să trăim mai mult. Dar toată fericirea pe care putem să o simțim este strâns legată de hormonii din corpul nostru, în special cei din creier.

 

Ce sunt hormonii?

Hormonii sunt substanțe chimice produse de creier și multe alte organe din corp. Aceste substanțe tranzitează frecvent prin tot corpul, prin sânge și îndeplinesc mai multe sarcini. Există un sistem specific în organism care face toate acestea și este numit sistem endocrin.

Fascinant este că hormonii din corpul nostru cresc și scad toată ziua. De exemplu, dimineață ne trezește ceasul și un val de cortizol iar seara melatonina ne ajută să ne punem la somn. Alți hormoni ne transmit că suntem flămânzi, sătui, triști sau fericiți, de exemplu.

Și dacă încă nu te-ai plictisit să auzi, mai ascultă o dată: Ai în tine tot ce ai nevoie pentru a fi fericit! Și nu glumesc! De exemplu, ai 4 hormoni speciali cărora li se spune “hormonii fericirii”.

  • Dopamina. Acesta este un hormon corelat cu o parte importantă a sistemului de recompensă al creierului nostru. Dopamina este asociată cu senzații plăcute, împreună cu învățarea, memoria, funcția sistemului motor și multe altele. Câteva situații în care nivelul de dopamină este foarte ridicat îl constituie acele momente când suntem lăudați la serviciu, facem o activitate ce ne place mult, ne recompensăm cu mâncare sau o țigară sau suntem îndrăgostiți. Acest hormon este atât de interesant încât din 2019 există inclusiv o detoxifiere cu dopamină.
  • Serotonina. Acest hormon ne ajută să ne reglăm starea de spirit, precum și somnul, apetitul, digestia, capacitatea de învățare și memoria. Tot serotonina joacă un rol-cheie în prevenirea anxietății și a depresiei. De aceea, de multe ori în cazul depresiei și anxietății, tratamentul conține suplimente de serotonină.
  • Oxitocina. Deseori numită hormonul iubirii sau al îmbrățișării, oxitocina este esențială pentru naștere, alăptare și legături puternice părinte-copil. Acest hormon poate ajuta, de asemenea, la promovarea încrederii, a empatiei și a legăturii în relații, iar nivelurile de oxitocină cresc în general odată cu afecțiunea fizică, cum ar fi ținerea de mână, masajul, sărutul, îmbrățișarea și contactul sexual.
  • Endorfinele. Endorfinele sunt analgezicele naturale ale corpului, pe care organismul le produce ca răspuns la stres sau disconfort. Nivelurile de endorfine tind să crească, de asemenea, atunci când ne angajăm în activități care produc recompense, cum ar fi antrenamentele și concursurile. Endorfinele sunt explicația parțială pentru care sportivii pot trece peste durerea din timpul unei curse grele sau a unui meci.

 

Ce putem face pentru a fi mai fericiți?

Pentru a fi în armonie cu noi înșine și cu tot din jurul nostru, pe lângă grija față de horomoni, este esențial să avem în vedere satisfacerea celor 4 nevoi ființiale cunoscute și ca cei 4C – conectare, contare, capabilitate și curaj.

Hormonii sunt influențați de activitățile, gândurile, alimentele pe care le consumăm și întregul stil de viață. Înțelegerea acestor hormoni și modul lor de funcționare ne ajută practic să devenim mai fericiți. Așadar, iată ce putem face pentru a stimula secreția de dopamină, serotonină, oxitocină și endorfine:

 

Ieșim afară

Pe lângă obținerea vitaminei D din pește și gălbenușuri de ou, expunerea organismului la lumina soarelui în timpul dimineții și seara este extraordinară. În plus, vitamina D ajută la menținerea oaselor și a sistemului imunitar la putere maximă. În plus, simplul fapt de a fi în aer liber ne ajută să creștem secreția de endorfine și serotonină. Poate ne vin în minte gânduri de tipul “Nu am timp. Nu vreau. Nu!” dar studiile arată că până și cel puțin 10 minute pe zi fac diferența.

 

 

Gătim și mâncăm împreună

Această activitate poate stimula toți cei 4 hormoni ai fericirii. Plăcerea pe care o obținem din a mânca ceva delicios poate declanșa eliberarea de dopamină și endorfine, iar împărtășirea mesei cu cineva pe care-l iubim și legătura cu pregătirea mesei pot crește nivelul de oxitocină.

Anumite alimente pot avea, de asemenea, un impact asupra nivelului hormonal, deci putem reține următoarele alimente atunci când planificăm mesele pentru o creștere a hormonilor fericiți:

  • alimente picante – declanșează eliberarea de endorfine
  • iaurt, fasole, ouă, carne cu conținut scăzut de grăsimi, migdale – sunt doar câteva alimente ce provoacă eliberarea de dopamină
  • alimente bogate în triptofan (alune, semințe, nuci, carne de vită) – au fost corelate de creșterea nivelului de serotonină
  • alimente care conțin probiotice – de exemplu, iaurtul și varza murată pot influența eliberarea de multipli hormoni ai fericirii
  • carbohidrați – ei cresc nivelul de serotonină, ceea ce explică parțial de ce avem poftă de dulce atunci când suntem triști

 

Râdem

Cine nu a auzit vechea zicală: „Râsul este cel mai bun medicament”?

Desigur, râsul nu tratează toate problemele dar ajută la ameliorarea sentimentelor de anxietate prin creșterea nivelurilor de dopamină și endorfine. Și știți care e partea cea mai bună? – Dacă râdem cu o persoană sau o altă vietate dragă putem declanșa inclusiv eliberarea de oxitocină. Dar până și o comedie bună poate avea efecte similare.

 

Ascultăm muzică

Muzica poate da un impuls mai multor hormoni ai fericirii. Știi acel moment când asculți muzică și ți se face “pielea de găină”? Atunci știi că ai găsit o melodie care chiar îți place dar și că în creierul tău s-a eliberat dopamină. În plus, dacă muzica ne îmbunătățește starea de spirit, atunci urmează și secreția de serotonină.

Muzicienii pot experimenta, de asemenea, o eliberare de endorfine atunci când creează muzică, conform cercetărilor.

 

Medităm

Dacă suntem familiarizați cu meditația, știm deja despre numeroasele sale beneficii pentru sănătate – de la îmbunătățirea somnului până la reducerea stresului. Dar ce se întâmplă mai exact? – Ei bine, cercetătorii au arătat că prin meditație creștem nivelul dopaminei dar și al endorfinelor. Nu ai idee de unde să începi? Nu-ți face griji! Lucrăm la un ghid cu meditații care urmează să fie lansat cât de curând. 😊

 

Facem exerciții fizice

După cum sigur ați aflat deja, exercițiile fizice au multiple beneficii asupra sănătății în general. În special alergătorii înțeleg plăcerea mișcării pentru că în timpul alergării se eliberează o mulțime de endorfine ce ne ajută să trecem peste oboseală, crampe musculare și alte… nemulțumiri. În plus, activitatea fizică regulată crește, de asemenea, nivelurile de dopamină și serotonină. Dacă îți este greu să ieși din zona de confort pentru a adopta un asemenea stil de viață, soarele și prietenii ajută. 😊

Dacă încă nu ești convins, află că prin exercițiu fizic, nu doar că te menți sănătos, dar produci și alți hormoni importanți cum ar fi insulina și hormonii tiroidieni ce ne ajută la reglarea nivelului de glucoză din sânge și întreținerea metabolismului.

 

Ne jucăm cu animalele de companie

Atunci când petrecem timp cu animalele de companie, scade stresul și crește secreția de serotonină și oxitocină.

Iar această modificare a hormonilor nu se întâmplă doar în cazul nostru, al oamenilor! Inclusiv animalele secretă mai multă oxitocină atunci când le mângâiem, le îmbrățișăm sau ne jucăm.

 

Dormim bine

Atunci când nu dormim bine, suntem irascibili, funcționăm deficitar, iar starea noastră de sănătate devine precară. Lipsa somnului dezechilibrează secreția de hormoni, în special al dopaminei. Dar, după cum vom vedea în articole viitoare, somnul ajută și la dezvoltarea neuronală, creșterea imunității și vindecarea organismului de supărări. În timpul somnului de calitate, se curăță toate rezidurile de cortizol și adrenalină acumulate peste zi. De aceea, este recomandat ca o discuție dificilă să o setăm după un somn bun, iar soluțiile la certuri și diferite situații problematice, apar cu o mai mare ușurință dimineața, când ne trezim.

 

Mai multe informații despre hormonii fericirii și alții puteți urmări în podcastul de mai jos și AICI.

Dacă simți că faci deja toate cele de mai sus, dar tot nu ești fericit/fericită, atunci te invităm să stai de vorbă cu unul dintre specialiștii noștri sau orice altă persoană care poate să îți ofere sprijin.

Dacă ți-a plăcut articolul, împărtășește-l și cu prietenii tăi!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.