fbpx

Beneficiile îmbrățișării de sine

“Înainte de a-ți îmbrățișa copilul, îmbrățișează-te pe tine!

Ia-te în brațe 90 de secunde și vezi ce va fi diferit.”Adina Elena Benghea

 

Pentru mulți dintre noi, ce ne-a lipsit cel mai mult în timpul pandemiei au fost îmbrățișările. În aceste condiții, am conștientizat cât de importantă este atingerea pentru multe aspecte ale sănătății noastre, inclusiv sănătatea mintală și emoțională.

Motivul pentru care îmbrățișările se simt atât de bine are de-a face cu simțul nostru tactil. Experiența corporală prin simțul tactil este prima formă de comunicare a copilăriei timpurii, iar dezvoltarea acestuia pornește chiar în stadiul de făt. Apoi, din momentul în care ne naștem, mângâierea blândă a altei ființe are multiple beneficii pentru sănătate, cum ar fi scăderea ritmului cardiac și dezvoltarea conexiunilor neuronale. Astfel, devenim pur și simplu mai sănătoși și mai fericiți. De aceea, vorbim despre un simț extrem de important care ne permite nu numai să explorăm fizic lumea din jurul nostru, ci și să comunicăm cu ceilalți prin crearea și menținerea legăturilor sociale.

Iar potrivit oamenilor de știință, beneficiile îmbrățișării depășesc acel sentiment cald pe care îl ai când ții pe cineva în brațe.

Atingerea este o nevoie de bază, așa că este absolut firească. Dar în momentul unei îmbrățișări, pe lângă secreția de oxitocină, are loc un schimb de energie profund pe care îl simțim atât cât ne dăm voie în acel moment și în funcție de cât este de bine ancorat în noi echilibrul dintre a da și a primi. Mai multe despre acest echilibru ca pilon de sprijin pe care să ne ghidăm viața, descoperim și la cursul de Formare în Pedagogia sistemică.

De aceea, importanța conexiunii umane nu poate fi subestimată, iar sprijinul social oferă o mulțime de beneficii. Îmbrățișările, mai ales dacă vin din partea oamenilor dragi, ne aduc sentimente de confort și siguranță. Mai multe despre benefiicile îmbrățișării am scris AICI. Mai mult, cea mai mare parte a comunicării se realizează prin limbajul corpului iar prin atingere putem transmite cu mult mai multe decât prin simpla comunicare orală.

 

Îmbrățișarea de sine

O îmbrățișare de la cei dragi ne va ajuta să ne simțim mai bine destul de repede. Dar, între timp, dacă avem nevoie de o îmbrățișare și suntem pe cont propriu, de ce să nu încercăm să ne oferim noi înșine una?

Îmbrățișarea de sine poate suna puțin ciudată, dar asta poate pentru că avem prejudecăți și poate pentru că nu suntem obișnuiți să ne facem bine nouă înșine în acest fel. Totuși, beneficiile sunt uriașe, așadar, te invit să-ți dai o șansă… sau mai multe!

 

Avem răbdare

Îmbrățișarea de sine este strâns legată de acceptarea de sine. Iar această acceptare nu se întâmplă în mod magic peste noapte și nici nu este ușor. Amintește-ți că este un proces în desfășurare. Iar asta este în regulă! De fiecare dată când facem o alegere conștientă prin care ne suntem fideli nouă înșine, ajungem mai aproape de a ne accepta cu totul, iar îmbrățișarea de sine devine un obicei obișnuit și firesc.

 

Învațăm de la copii

Atunci când se lovesc, copiii pun instinctiv mânuța în locul dureros. Nimeni nu îi învață să se aline în acest fel, nimeni nu le explică ce energie fabuloasă purtăm prin puterea propriilor palme, dar totuși, copiii știu. Și iată că adulții cercetători au demonstrat că atingerile și îmbrățișările ajută la reducerea durerii. Astfel, avem toate motivele să jucăm cel mai important rol în propria noastră bunăstare. Îmbrățișarea de sine ne amintește chiar de puterea vindecătoare care stă în fiecare dintre noi. Cu alte cuvinte, nu este nevoie să așteptăm să vină cineva să ne ofere sprijin ci putem să luăm chiar noi înșine măsuri pentru a ne simți mai bine.

 

Eliberarea tensiunii

Poate că am avut o zi lungă sau ne simțim rău fără un motiv clar – putem să ne relaxăm! Atingerea și îmbrățișarea de sine ne ajută să scădem nivelul de cortizol – hormonul stresului. Sigur că o îmbrățișare nu rezolvă toate situațiile dificile, dar ne ajută să eliberăm din tensiune și să gândim mai limpede.

 

Creștem autocompasiunea

La fel ca atingerea și îmbrățișarea, autocompasiunea poate scădea nivelul de cortizol și poate îmbunătăți starea generală de bine. Cum putem stimula autocompasiunea? – Ai ghicit! Prin auto-îmbrățișare.

Potrivit cercetătorului dr. Kristin Neff, îmbrățișarea și mângâierea crește sentimentele de iubire și tandrețe față de sine. Prin practicarea bunătății față de sine, ne ajutăm să ne acceptăm mai ușor așa cum suntem, să ne iertăm și să trecem mai ușor peste. În plus, prin creșterea acceptării conștiente și a stimei de sine, autocompasiunea ne îmbunătățește viziunea generală asupra vieții.

Toți ne dorim o viață mai bună. Începe prin a te îmbrățișa! Acordă-ți cel puțin o îmbrățișare de 1 minut pe zi, timp de o lună și împărtășește-ne ce ai observat diferit, remarcabil. Proces lin să ai și… distracție plăcută!

Dacă ți-a plăcut articolul, împărtășește-l și cu prietenii tăi!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.