fbpx

Doar 3% dintre femei se iubesc

“Mintea calmă înseamnă putere interioară și încredere de sine, așadar, este foarte importantă pentru sănătate”, ne spune Dalai Lama.

Cu toate acestea, știai că 7 din 10 fete și femei din România au o stimă de sine scăzută? Practic, în urma celui mai recent studiu realizat de edupedu.ro, reiese că doar 3% dintre ele se consideră frumoase, capabile, talentante și remarcabile.

Stima de sine este cheia echilibrului atât în cazul copiilor cât și al adulților. Dar ce este, de fapt? Cum știm dacă avem o imagine reală despre sine? Ce impact are asupra noastră o stimă de sine scăzută? Dar una prea ridicată?

Pentru o evaluare proprie ne putem întreba:

  • Credem că mereu ceilalți sunt mai buni decât noi și avem teama de eșec?
  • Ne concentrăm asupra punctelor slabe și avem o perspectivă negativă asupra vieții?
  • Ne simțim frecvent rușinați, depresivi sau anxioși?
  • Întâmpinăm dificultăți în a spune „nu“ și punem nevoile celorlalți deasupra alor noastre?

Dacă ne regăsim în cel puțin una dintre afirmațiile de mai sus, este în regulă, ești în regulă, dar poți fi cu adevărat bine!

Vestea bună este că putem să ridicăm stima de sine și nu este atât de dificil pe cât pare. Vestea proastă este că în această stare ne este incomod. Ne este greu să ieșim din zona de confort, să depunem efort pentru a schimba ceva și să ne asumăm că pentru o vreme este posibil să doară. Dar este nevoie să o facem! Cu o stimă de sine scăzută, este foarte dificil să ne bucurăm de viață, să conștientizăm că avem dreptul de a fi prezenți, de a avea locul nostru, de a ne face înțeleși și văzuți. Totodată, ne putem simți deprimați sau învinși, putem lua decizii proaste și putem accepta oameni toxici în viața noastră.

De asemenea, respectul de sine dus la extrem poate fi descurajanț pentru ceilalți, se poate percepe ca aroganță și poate afecta relațiile interpersonale.

Așadar, cum găsim echilibrul? Cum știm ce e real? – Cea mai ușoară cale este să alegi un psihoterapeut pe placul tău cu care să lucrezi exact acolo unde este nevoie.

Auzim des replica “Nu am nevoie de ajutorul unui străin căruia să îmi spun eu problemele!”. Bine, este în regulă. Poți și singur! Dar trebuie să știi că este mult mai greu. Trebuie să știi că este posibil ca din jurul tău să nu primești o validare reală și să ai o imagine distorsionată asupra realității. Trebuie să știi că ai dreptul să știi adevărul. Trebuie să știi că oricât de tare crezi că soarta a fost nemiloasă sau zgârcită cu tine, ești de fapt plin de resurse. Așa că trebuie să știi că alături de un psihoterapeut poți să descoperi aceste resurse și să le pui și să umpli rezervorul stimei de sine. Oricum, alegerea îți aparține.

Rămâi cinstit cu tine,

Echipa STURZ

Dacă ți-a plăcut articolul, împărtășește-l și cu prietenii tăi!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.