Provocarea preieteniei

“Ceau, ceau, prieteni

Ceau, ceau, prieteni

Ceau, ceau, prieteni

Bine ați venit la NeuroConnect!”

Așa obișnuim să cântâm la începutul cursurilor cu copiii și a devenit o rutină în Centrul STURZ. Ce am observat este că pentru fiecare dintre noi termenul prieten este definit într-un fel unic. Te-ai oprit vreodată să te întrebi ce fel de prieteni ai? Cum știi că îți sunt prieteni? Tu ce fel de prieten ești? Copilul tău cum își face prieteni?

Indiferent de vârstă, copiii tind să dorească să își facă prieteni și de cele mai multe ori o fac cu mai multă ușurință decât noi, adulții. Totuși, există de asemenea mulți copii cărora le este mai dificil să interacționeze cu ceilalți – poate fi doar o perioadă sau în întreaga viață. Secretul este că totul începe de mic, mic, mic.

Atunci când copilul este în colectivitate încă din primele luni de viață, integrarea lui viitoare în societate v-a fi floare la ureche. În grup, copiii își rafinează percepția și intuiția, descoperă că au preferințe inclusiv în cazul potențialilor prieteni, învață să ceară, să facă schimb, să își exprime nevoile și emoțiile, să spună STOP și NU.

Un loc grozav pentru a învăța aceste deprinderi este în programul NeuroConnect pentru părinți și copii mici de până în 3,5 ani. La acest curs, copiii vin însoțiți de părinți și descoperă cum să își antreneze abilitățile de părinte pentru a răspunde cât mai bine nevoile copilului fără să uite de el însuși. Este esențial ca și adultul să fie bine pentru a fi bine copilul și pentru a prelua cel mai bun exemplu. Tot prin exemplu, atunci când își observă părintele relaxat, într-un spațiu sigur, chiar și copilul cel mai timid va reuși să relaționeze mai ușor. Nu degeaba se spune “Așchia nu sare departe de trunchi.” – zicală valabilă mai ales în primii ani de viață al copilului care învață prin observare și imitație. Așadar, atunci când ne dorim pentru copil să interacționeze cu ușurință, să își facă noi prieteni, să se integreze în grupuri, este important să ne uităm și la noi, adulții, și să încercăm să ne privim prin ochii copilului nostru. Apoi să ne întrebăm “Ce înseamnă un prieten? Cum sunt eu prieten pentru altcineva?”

Iar în cazul în care consideri că pentru copilul tău ar fi utilă o acomodare ușoară și treptată către grupuri, aveți posibilitatea de a-l înscrie la sesiunile individuale cu specialiștii noștri unde:

  • Descoperi ce-ți transmite cu adevărat copilul – traducem comportamentul copilului în limbajul adultului
  • Descoperi repere în creșterea și dezvoltarea copilului
  • Primești feedback constant de la facilitatorul educațional
  • Înveți noi metode de joacă inteligentă și pentru acasă
  • Ai parte de un program personalizat adaptat la nevoia copilului și a familiei
  • Ai oportunintatea de a solicita ședințe de consiliere parentală și parenting direct cu facilitatorul educațional al copilului

 

Încă din 2011, an de an, în 30 iulie este marcată la nivel internațional Ziua Prieteniei. Această zi desemnată de ONU încurajează pacea, fericirea și unitatea și își dorește să construiască punți între culturi, țări și chiar ideologii.

Așadar, este un moment bun să te observi în raport cu prietenii. Observă ce prieteni aveai în copilărie, în adolescență, în orice altă etapă a vieții, dar și acum și întreabă-te dacă ești mulțumit de alegerile făcute. Cărui grup ai vrut să aparții, cine te-a exclus, pe cine ai exclus tu și de ce. Cu răspunsul la aceste întrbări nu doar că îți faci ordine în gânduri și sentimente, dar reușești să îți formezi o viziune mai amplă asupra vieții în general și poate chiar să descoperi utilitatea lentilelor sistemice. Distracție plăcută!

 

Cum să îmi fac mai ușor prieteni?

Chiar dacă aș dori să dau o rețetă exactă cum ar fi “ieșiți în oraș, trimiteți o scrisoare sau un sms, mergeți în vizită”, acest lucru depinde de fiecare persoană și relație în parte. Iar prietenii vin în toate formele și dimensiunile. Poate fi cineva pe care l-am întâlnit în copilărie, un coleg de clasă, cineva pe care l-am întâlnit la serviciu sau prin alți prieteni. Pot fi prieteni care locuiesc la distanță în altă țară sau prieteni online. Oricine ar fi ei, oricum i-am întâlnit, există o conexiune specială bazată pe o istorie și interese comune, să ne bucurăm să facem lucruri împreună sau pur și simplu să vorbim și să ne înțelegem. Prietenii sunt acolo pentru a ne ajuta în momentele dificile și pentru a sărbători momentele bune. În plus, medicii spun că prietenii sunt foarte importanți atât pentru sănătatea noastră fizică, cât și pentru cea mintală și emoțională în toate etapele vieții.

Caută în interiorul și exterorul tău și află ce îi face fericiți pe ceilalți. Țineți cont de aceste informații și cumpăniți dacă sunt și pe placul vostru sau nu. Pare dificil? – Ei bine, prietenia este o relație, iar relațiile necesită implicare, dedicare și uneori, efort. Și totuși, dacă ne este foarte greu să formăm sau să păstrăm legături probabil ceva este neașezat încă în noi. Poate fi vorba despre frici, traume, blocaje sau altceva. În acest caz, recomandarea noastră este să stați de vorbă cu unul dintre specialiștii noștri și să găsiți soluțiile care se potrivesc pentru dumneavoastră.

 

Pe final, iată câteva cifre interesante:

22% – procentul persoanelor care trăiesc mai mult dacă au o rețea de prietenie apropiată.
2 – numărul mediu de cei mai buni prieteni pe care îi are un adult.
1994 – anul în care a fost difuzat pentru prima dată serialul de televiziune de succes „Friends”.
26% – procentul de oameni care intră în conflict cu prietenii lor în legătură cu ceva postat online.
De 2 ori – probabilitatea ca femeile cu cancer de sân să moară dacă nu au o rețea de prieteni.
9 luni – vârsta la care bebelușii încep să recunoască prieteniile.
36% – procentul de oameni care renunță la un obicei dacă și prietenii lor renunță la el.
de 7 ori –probabilitatea ca o persoană să fie mai productivă la locul de muncă dacă și prietenul lor apropiat lucrează acolo.
10–25 – numărul de ore pe săptămână petrec adulții tineri socialând.
57% – procentul de adolescenți care își fac un prieten apropiat online.

 

Dacă ți-a plăcut articolul, împărtășește-l și cu prietenii tăi!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.