Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the popup-with-fancybox domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /home/traini48/domains/sturz.ro/wp-includes/functions.php on line 6114

Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the wordpress-seo domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /home/traini48/domains/sturz.ro/wp-includes/functions.php on line 6114
Duminica și sentimentele ei… sau ale noastre? - Centrul STURZ

Duminica și sentimentele ei… sau ale noastre?

Ai sentimente negative în tot mai multe duminici? Poate este un indicator că sănătatea ta emoțională are nevoie de puțină îngrijire sau poate este un semnal de alarmă pe care îl trage echilibrul mintal. Oricare ar fi cauza, studiile arată că tot mai mulți dintre noi experimentăm sentimente de depresie sau anxietate, crize existențiale, incapacitatea de a fi prezent, senzație de stres și altele în special duminica. Dar care-i faza, de fapt? De ce dăm voie acestor sentimente să se manifeste duminica? În loc să ne bucurăm de ziua noastră liberă, deja ne proiectăm în ziua de luni care ne așteaptă cu tot felul de sarcini și treburi de făcut. Este ca o tensiune persistentă care absoarbe capacitatea de a fi prezent, iar atenția noastră este devorată de muncă – în weekend!

 

Cum se simte duminica anxioasă?

Duminicile pot aduce o mulțime de sentimente, dar potrivit cercetătorilor și psihologilor, simptomele sunt foarte reale și se pot manifesta în diferite forme cum ar fi:

  • Senzație de stres sau copleșire
  • Sentimente anxioase sau depresive
  • Stomac deranjat și/sau dureri de cap
  • Incapacitatea de ne concentra sau de a fi prezent
  • Probleme cu somnul și odihna
  • Gânduri obsesive
  • Stări tulburătoare, sentimente de vină și insuficiență

Dacă vă confruntați des sau tot mai des cu astfel de stări, recomandarea noastră este să stați de vorbă cu un specialist pentru a nu lăsa situația să se agraveze.

 

5 cauze ale “duminicilor înfricoșătoare”

Oricât ne dorim să existe un răspuns simplu la motivul pentru care duminica tot mai mulți dintre noi trăiesc stări proaste, cauzele sunt variate și răspunsurile se află în noi. Este nevoie doar să cercetăm și să facem ceva diferit.

Stres crescut – Poate ne-am asumat mai multă responsabilitate la locul de muncă decât ar fi fost necesar sau poate suntem într-un proiect mare cu termene limită care se apropie cu pași repezi. Dacă ne regăsim în această situație, înainte de toate, ar prinde bine să acordăm o privire locului pe care îl ocupăm într-o organizație. Poate ne-am poziționat inconștient pe un loc peste superiorul nostru, poate ocupăm locul altcuiva sau poate sistemul organizațional ne-a tras într-un gol din dorința de echilibru. Toate aceste locuri le putem explora într-o sesiune de Constelații Familiale și Organizaționale sau/și în Cursul de Formare în Pedagogia Sistemică.

Salvatorul – Poate ne aflăm inconștient în rolul salvatorului și simțim că toate grijile lumii sunt în responsabilitatea noastră, că purtăm pe umeri povara multor oameni, situații, contexte. Când am dori să spunem “Gata! Îmi fac timp și pentru mine acum!” mai apare cineva care ne solicită ceva și sigur că sărim să îl/o ajutăm cu tot ce putem pentru că “altfel, ce rost mai avem pe lume?!”, “cum să nu ajut pe cineva când are nevoie?!”. Și sigur că toate eforturile acestea sunt admirabile, dar sunt văzute și valorizate de cine și cum vrem noi? Dacă nu, înseamnă că echilibrul dintre a da și a primi nu există. Dând mai mult decât cerem, primim și acceptăm să primim, dintr-o matematică simplă observăm că nu există egalitate. Dacă ne aflăm în această capcană este relevant să conștientizăm “Pe cine încercăm să salvăm de fapt?”, “De ce ne dăm cu totul?”, “De ce nu acceptăm ajutorul?”.

Traumele copilăriei – “Trebuie să fac mereu ceva util că altfel nu merit să fiu pe lume.”, “Trebuie să accept tot ce vine către mine din nevoia de a aparține, de a fi acceptat, de a nu fi judecat sau exclus.”, “Trebuie să dau mereu tot ca să fiu admirat, apreciat, iubit.” – Dacă ne trec prin minte gânduri de acest tip este timpul să le punem STOP și să ne întrebăm “Cine nu ne-a văzut eforturile în trecut? Cine nu ne-a iubit așa cum aveam nevoie? Proiectez inconștient imaginea părinților mei pe angajatorii mei și/sau pe colegii de muncă?”. În acest caz, câteva sesiuni de psihoterapie și constelații vor face diferența.

Burnout-ul – cunoscut ca boala secolului XXI este o stare de epuizare, atât fizică cât și psihică, care apare în special la persoanele cu locuri de muncă solicitante, cu program de lucru prelungit. Conform Organizației Mondiale a Sănătății, sindromul burnout sau de extenuare rezultă din stres cronic la serviciu, negestionat cu succes, și are simptome precum „sentimente de epuizare a energiei sau extenuare; distanță mentală mărită față de locul de muncă sau sentimente de negativism sau cinism legate de locul de muncă; și eficacitate profesională redusă.” Dacă ne afăm în această situație înseamnă că lucrăm pur si simplu prea mult, nu avem delimitat clar spațiul personal de cel profesional și dacă vrem să fim sănătoși suntem nevoiți să găsim o alternativă.

Un mediu de lucru toxic – într-un astfel de mediu potențialul personal este nefructificat, eforturile, munca și rezultatele nu sunt apreciate, sunt scoase în evidență problemele și aspectele negative, angajații sunt nemulțumiți constant și au loc multe conflicte în interiorul organizației. În această situație avem două opțiuni: putem încerca să rămânem și să ne dedicăm energia, priceperea și toate resursele pentru a schimba întregul sistem cu asumarea efectelor ulterioare personale sau putem renunța la acel loc de muncă și să facem altceva ce ne asigură un trai decent.

 

Cine se confruntă cu stările proaste de duminică?

Cercetătorii americanii numesc aceste stări “Sunday Scaries”, iar potrivit LinkedIn, 80% din populație experimentează această senzație de duminică stresantă, în special Generația Z (cei născuți între anii 1997-2010) și apoi Milenialii (denumiți și Generația Y – cei născuți între anii 1981-1996).

În comparație cu generațiile anterioare, Generația Z are tendința de a se lăsa cumpătată și de a evita riscurile, dar are tendința de a fi mult mai flexibilă la locurile de muncă. În plus, este o generație mai descurăreață, mai educată, cu rate mai mici de adolescente însărcinate, cu consum mai scăzut de alcool și droguri dar este generația caracterizată ca fiind anxioasă și deprimată. Unii cercetători cred că de vină este timpul acordat rețelelor sociale, smartphone-urilor și mai nou, pandemiei de Coronavirus și efectele acesteia.

Generația Y, cunoscută și ca Milenialii, este prima generație care folosește internetul în grad sporit pentru a comunica, a învăța și dezvolta. Această generație este mai încrezătoare în forțele proprii față de generația părinților lor, sunt caracterizați de ambiție, iar pentru ei, satisfacția la locul de muncă contează mai mult decât compensația monetară. Însă, echilibrul dintre viața profesională și viața privată este adesea precar.

Cum gestionăm stările de duminică?

1. Stăm de vorbă cu noi

Primul pas pentru a gestiona orice tip de sentiment este să recunoaștem că îl avem. Acest aspect necesită introspecție și conștientizări interioare pe care le putem face singuri sau/și putem apela la un specialist.

Începem să examinăm inițial ce ne comunică propriul corp – Avem mușchii încordați? Suntem cocoșați? Avem maxilarul și/sau stomacul strâns? Inima ne bate cu repeziciune?

Apoi putem să ne uităm către minte și sentimente – Ne simțim stresați? De ce suntem stresați? Ce ne ocupă mintea? Suntem într-un ciclu negativ de gândire? Cum ne-am putea descrie emoțiile actuale?

2. Așterne pe hârtie

Un alt lucru ce ajută în cele mai multe cazuri, este să punem pe hârtie tot ce avem în minte și ne tulbură. Putem ține un jurnal zilnic, săptămânal sau în orice altă formă ne este bine. Iar în cazul în care avem multe sarcini de îndeplinit, creierul nostru se relaxează atunci când le avem scrise pur și simplu pe o foaie lăsată la vedere. În plus, contorizăm mai bine progresul și ne aduce un sentiment de bine atunci când putem să bifăm sau să tăiem de pe foaie ce am reușit să facem deja. În plus, o listă cu tot ce avem de facut ne ambiționează  și ne ține departe de procrastinare, pentru că acest comportament ne poate aduce și mai mult stres, sentimente de vină accentuate și într-un final pierderea productivității.

3. Încercăm să nu fugim

Dacă ne confruntăm cu stări dificile duminică putem avea tendința să ne afundăm în muncă pentru a evita să ne gândim la cauzele acestor stări. Dar nu vom recunoaște asta atât de ușor așa că ne putem amăgi cu un gând de genul “Oh, în sfârșit acum pot să fac curățenie generală în casă!” și uite așa ajungem să ne obsedeze fiecare firicel de praf.

Dar fuga poate avea și altă formă de genul “Ah, acum e zi liberă și pot să beau câtă bere am chef!” sau “Acum e liber și pot să mă uit la 3 sezoane întregi din serialul X!”.

Sigur că avem nevoie și de activități care să ne relaxeze creierul, dar echilibrul și moderația sunt de luat în calcul peste tot.

4. Planificăm activități cu moderație

În general stările proaste de duminică apar pe la prânz și se accentuează către seară. Așadar, putem să ne gândim să contracarăm această stare ocupându-ne timpul, mintea, corpul și sufletul cu ceva ce ne relaxează, ne face plăcere și ne dă energie pozitivă. Poate fi un proiect de artă și meșteșuguri, o cină cu un prieten sau cu cineva drag, o plimbare sau orice altceva. Nu fugim de noi înșine așa, ci doar ne ajutăm mintea să se relaxeze și să stea departe de săptămâna de lucru ce urmează.

5. Detoxifierea digitală

Cunoaștem deja efectele dăunătoare ale gadget-urilor și a rețelelor sociale dacă sunt utilizate fără limite. Încercați deconectarea de la aparate și conectarea la natură – este magic!

6. Somnul

Somnul insuficient poate avea efecte asupra tuturor aspectelor sănătății fizice, mintale și emoționale. Poate ni se pare că la sfârșit de săptămână putem să avem un program de somn haotic, dar studiile arată că nu este o idee bună să stăm până noaptea târziu doar pentru că este weekend. Va fi nevoie de un efort în plus pe care corpul nostru se găsește nevoit să îl suporte pentru a ne sprijini în săptămâna ce urmează. Iar acest lucru întreține bucla de stres în care ne aflăm.

7. Ridicăm hormonii stării de bine

Fie că vorbim de serotonină, oxitocină, dopamină sau/și endorfine, este important să stimulăm sănătos secreția acestor hormoni. Cu ajutorul lor reușim să contracarăm stresul – secreția de cortizol – care se manifestă în special în ziua de luni. Despre toți acești hormoni vorbim pe larg în articolul următor.

Dacă și tu te confrunți cu stări dificile duminica sau în orice altă zi și ți-ar prinde bine niște ajutor, contactează-ne și găsim împreună cel puțin o soluție! 😊

 

Dacă ți-a plăcut articolul, împărtășește-l și cu prietenii tăi!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.