Cât ești mic, fiecare zi este o aventură plină de noi descoperiri. Copilul explorează întregul mediu înconjurător și învață despre viață observând și interacționând: persoane, texturi, mirosuri, gusturi, emoții, stări, sunete, obiecte, jucării, jocuri, momente de îngrijire, atitudini, comportamente, reacții, încurajări, descurajări, toate contribuie la felul în care copilul învață despre lume. În primii ani de viață, copilul pune bazele, ajungând, de cele mai multe ori, să formeze convingeri pentru întreaga viață despre: familie, educație, bani, prieteni, relații, sănătate, boală, școală, femei, bărbați, bogat, sărac și lista continuă…
Una din temele care ne-au atras atenția în ultimii ani, observând dezvoltarea copiilor, este sănătatea, sau mai bine spus, lipsa ei. Se întâmplă adesea, ca în primii ani de viață, să existe o serie de episoade neplăcute de îmbolnăviri, expuneri la microbi sau cu tentative eșuate de a trata actul medical (adesea din dorința de a ajuta copilul), frici negestionate ale părinților, tratarea agresivă a oricărei mici răceli, evitarea colectivităților în anumite perioade importante de creștere a copilului (în care colectivul joacă un rol extrem de important), superigienizarea mediului, evitarea murdăriei cu orice chip (limitând nevoia de explorare și învățare a copilului), amenințarea cu vizita doctorului și multe alte derivate. Concluzia… ne dorim copii sănătoși, dar alegem să-i ferim, în loc să-i pregătim. Rezultatul: din păcate, la nesfârșitul lanț din boală în boală, adăugăm și convingeri precum: trebuie să iau medicamente ca să fiu sănătos, nu fac asta că mă îmbolnăvesc, spitalul și medicii sunt un coșmar, atunci când sunt bolnav toată lumea îmi oferă atenție ș.a., extrem de nocive dezvoltării unui copil.
Ce facem noi în a pregăti copiii și părinții? La toate programele oferite în Centrul STURZ avem cel puțin un modul (de 4 sau 8 săptămâni) dedicat îngrijirii sănătății și stilului sănătos de viață, dar, cel mai important, avem rutina specifică fiecărui program, care îi ajută pe copii să-și formeze abilități de viață cât mai utile pentru formarea convingerilor de tipul: mă bucur să fiu sănătos; sunt sănătos atunci când consum fructe, dorm suficient și fac sport, doctorul este un sprijin pentru familia mea, instrumentele medicale sunt jucării inteligente, primesc atenția celorlalți și când sunt sănătos și mă bucur de viață!
Începem cu cei mai mici, 0-3 ani, cu mici comportamente specifice fiecărei etape de vârstă. Ajung să se obișnuiască cu practici pentru o viață sănătoasă, cunosc părțile componente ale corpului omenesc și funcțiile cele mai importante, descoperă despre benficiile odihnei, alimentației, igienei, sportului, muzicii, relaxării precum și activitatea cadrelor medicale și utilitatea instrumentelor medicale. De multe ori, sala de curs se transformă într-un laborator în care explorăm viruși, microbi, bacterii, inventăm soluții, igienizăm. Ne face plăcere să ne jucăm în diferite roluri, de la cel rănit, la cel îngrijit, medic, asistent, copil, părinte și să exersăm, în mod repetat, comportamente sănătoase până când devine un stil de viață, un fel de a te raporta la sănătate și îngriijire. Continuăm cu cei mai mari, liceeni, alături de care descoperim despre cum să rămânem sănătoși într-un secol al consumului.
Vă invităm, alături de copiii voștri, la programele Centrului STURZ, să ne bucurăm de viață și sănătate!