fbpx

Putera unei cutii

O trusă de instrumente sau un tool box este acea cutie care s-a transformat. Dintr-o simplă cutie a devenit un univers plin de resurse care mai de care mai misteriose.

O astfel de cutie magică este un mare plus pentru facilitatorul, educatorul și învățătorul de la clasă deoarece, aceasta devine o variantă prin care copilul reușește să descarce energia sosirii în grup.

Observ cu plăcere și surprindere cum, în mod spontan, copiii își aleg un obiect, după preferințele lor. Apoi se întâmplă magia: copilul începe să exploreze acel obiect prin joacă, să se conecteze tot mai mult la el și să își exprime emoțiile cu și prin obiect. Dar asta este doar primul lucru bun la această cutie!

Prin faptul că inițial toate obiectele au fost în același loc, copiii au trecut cu ușurință  – și din propria lor dorință – de la etapa de joc individual la unul de interacțiuni multiple în grup, la joaca cu ceilalți colegi. După ce toți au ales câte un obiect, singura cerință este să se joace cum vor ei timp de 5 minute. Când jocul este gata, copiii sunt invitați să-și împărtășească impresiile, stările și senzațiile pe care le-au experimentat.

Iar acum cu toții sunt cu adevărat prezenți la clasă și conectați la curs.

Dacă doriți să vă bucurați și voi la clasă de beneficiile unei astfel de cutii, tot ce trebuie să faceți este să alegeți un coș, o ladă, o cutie sau orice altceva în care să încapă cel puțin câte un obiect pentru fiecare copil, cât mai diversificate. Ne putem gândi la formă, culoare, textură, mărime, greutate, chiar și la miros! Și, să nu uităm că obiectele simple pentru adulți precum o foaie, o foarfecă, elastice, o sfoară, un instrument muzical, plastelina, un castron și un burete, sunt încă un larg univers prin care copiii descoperă întreaga lume și pe ei înșiși. 😊

Totodadă, avem în vedere ca după câteva sesiuni în care am adunat împreună în cutie curiozitatea explorării, plăcerea schimbului și bucuria descoperii, obiectele pot fi înlocuite cu oricare altele.

De asemenea, puteți folosi un tool box și la voi acasă, accesibil pentru toți membrii familiei. Poate fi o cutie cu diverse materiale numai bune pentru relaxare, conectare, deconectare, joc, pentru acele 5 minute de care sufletul are nevoie ca să ajungă din urmă pașii sau mașina cu care am venit acasă. 😊

La noi în Centrul STURZ, ideea unui tool box a venit de la Oana Goiceanu, psihoterapeut experiențialist, facilitator programe educaționale pentru copii și tineri, consilier parental. Oana este un om plin de umor, poftă de joacă, îi inspiră pe copii și pe prăinți să-și descopere și să-și activeze puterile lor magice de a fi prezenți și conectați unii la alții.

 

Distracție plăcută!

Să ne scrieți cum v-a fost de folos. 🙂

 

 

Dacă ți-a plăcut articolul, împărtășește-l și cu prietenii tăi!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.