Cum am ajuns la parenting sistemic

Am ajuns la parenting sistemic pentru că avem nevoie de părinți în putere. Părinți încurajați, capabili să primească tot ceea ce au nevoie pentru a se întregi. Metodele și tehnicile de parenting în masă aduc rezultate imediate, dar cu un cost al lor pe termen lung. Privește înspre tine și înspre familia care ți-a dat viață și ia de acolo, pe rând, tot ce ai nevoie!

Încă de mic copil, am avut o preocupare permanentă din a observa interacțiunile familiilor pe care le cunoșteam. Contextul meu de viață a făcut posibil să intru în contact cu numeroase familii și, cu unele dintre ele, chiar să trăiesc. Mereu mă întrebam ce simt oamenii cu adevărat în familia lor? Cum i-a adus viața împreună și de ce unii părinți sunt într-un fel iar alții complet altfel? Îmi amintesc de mine în multe ipostaze în care, pur și simplu, admiram membrii familiei și urmăream cu atenție comportamentele lor. Multă vreme am fost acest subtil observator, până când, am început să descopăr cum, nu întâmplător, atenția mea era îndreptată în acest sens. Am lăsat pur și simplu lucrurile să curgă, așa cum au venit și am păstrat mereu intenția de a face ceva bun, de a contribui, neștiind cu precizie ce sau cum. Privind în urmă și analizând acest parcurs al vieții mele, descopăr sensul și direcția și sunt profund recunoscătoare sufletului meu, care le-a trăit pe toate.

Îmi dau voie să exprim ceea ce aduce viață mie și celor din jur și trăind cu acest sens, descopăr în mine acest dar minunat de a onora familia și de a o pune în prim plan, în preocupările celor din jurul meu. Astfel am ajuns să creez Centrul STURZ, un spațiu în care onorăm familia.

Ce înseamnă pentru mine să onorez familia? În primul rând să-mi simt părinții în suflet mereu împreună. Să mă pot uita la ei cu iubire, să le mulțumesc pentru viața pe care mi-au oferit-o, să stau în locul meu de copil al lor și de acolo să fac ceva bun cu ceea ce am primit, ținând cont de tot ceea ce ei au sacrificat pentru viața mea. Apoi, să primesc întreaga linie paternă și întreaga linie maternă, prin a căror curgere viața mea a devenit posibilă. Să creez acest spațiu conținător în acțiunile mele, care-mi permite să fiu întreagă.

Sunt multe formări de care am avut parte și oameni valoroși care mi-au fost și îmi sunt mentori și cărora le mulțumesc! Însă, când vine vorba despre înțelegerea relațiilor familiale, o mare contribuție o are formarea în constelațiile familiale și workshopurile în care am lucrat propriile teme sau am fost reprezentant pentru membrii grupului. Aici, trebuie să mulțumesc Barbarei Morgan și lui Dragoș Riti, care au făcut ca dezvoltarea mea să curgă firesc și din iubire.

A curs prin mine multă vreme vorba că modelul familial pe care îl primesc acasă devine matriță tuturor relațiilor ulterioare în viață. Nu am avut cunoștințele și nici experiența pentru a înțelege de unde vine această informație, până când am început formarea în dinamici sistemice în organizație. Și aici îi mulțumesc lui Dragoș Riti că a făcut posibil și acest context, precum și celorlalți formatori: Jan Jacob Stam, Barbara Hoogenboom și Anton de Kroon, care mi-au deschis orizontul în ceea ce privește sănătatea în organizații și le sunt profund recunoscătoare!

Urmărind pe unde mă poartă alinierea cu sensul propriei vieți, descifrez tot mai mult din ceea ce sunt și pot oferi. Din acest loc vine și programul Family Energy III: Familia dintotdeauna. Parenting sistemic.

Am adus împreună principii din constelații familiale și organizaționale, am ales exerciții sistemice și am construit instrumente pe care părinții și viitorii părinți le pot folosi acasă. Scopul programului este de a susține părintele să fie întreg și armonizat cu acest rol. Am ajuns la parenting sistemic pentru că avem nevoie de părinți în putere. Părinți încurajați, capabili să primească tot ceea ce au nevoie pentru a se întregi. Metodele și tehnicile de parenting în masă aduc rezultate imediate, dar cu un cost al lor pe termen lung. Privește înspre tine și înspre familia care ți-a dat viață și ia de acolo, pe rând, tot ce ai nevoie!

Câteva din întrebările pe care le explorăm la curs: Cum este pentru mine să mă simt părinte? Ce înseamnă în profunzime pentru mine acest rol? Cum mă aduc în puterea mea de părinte? Care sunt factorii care contribuie la devenirea mea ca părinte? Care este prețul pe care îl plătesc pentru a fi părinte? Ce sisteme vorbesc prin mine când mă manifest ca părinte?

Beneficiile programului sunt că descoperi cum să privești în ansamblu sistemele familiale care compun familia ta actuală, să găsești înțelegere pentru situații sau comportamente fără sens până acum și să eliberezi tensiuni acumulate în sisteme pentru a permite vieții să curgă cât mai lin. Având această perspectivă asupra propriei tale vieți și a rolului de părinte, relația ta cu propriul copil se va îmbunătăți. Orice eliberare adusă propriului tău sistem, curăță calea pe care pășește copilul tău.

Imaginează-ți cum copilul intră în familie ca printr-o pâlnie. Jumătate din pâlnie este linia maternă și jumătate este linia paternă, ambele pline cu tot ce viața le-a oferit. Când copilul vine prin ele culege și din stânga și din dreapta. Nu vom putea controla ce și cât preia dintr-o parte sau alta, însă, cu siguranță, putem crea un spațiu fertil prin vindecare și integrare.

Vă invit cu drag să vă aduceți în puterea de părinte!

Familia dintotdeauna (click pt detalii)

19-20 mai(sâmbătă-duminică, de la 10.00 la 18.00), la Centrul STURZ (Str. Constantin cel Mare 41)

tel: 0752110302, consilier@sturz.ro

Event facebook (informează pe cineva interesat)

 

Privește-ți familia!

 

Adina Benghea

Fondator STURZ- Centrul de Cercetare și Dezvoltare a Educației pentru Familie

 

 

 

Dacă ți-a plăcut articolul, împărtășește-l și cu prietenii tăi!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.