fbpx

Salut,

Eu sunt Adina Elena Benghea, co-fondatorul Centrului STURZ- Centrul de Cercetare și Dezvoltare a Educației pentru Familie și mama unei fetițe de 3 ani.

Una dintre cele mai mari dorințe personale este să mă pot bucura cât mai mult și mai calitativ de relația cu fetița mea și de momentele noastre de joacă.

Lucrând în ultimii 12 ani cu sute de copii și părinți, petrecând mii de ore jucându-mă, studiind, observând, analizând, descoperind, am reușit să găsesc acel fir roșu în formarea unui copil. Un fir care pornește din sufletul părintelui și se împletește în sufletul copilului, cu tot ceea ce părintele a primit și are de oferit propriului copil. Poți citi mai multe despre mine aici: https://sturz.ro/adina-benghea-co-fondator-centrul-sturz/

Multă vreme mi-am concentrat eforturile înspre a crea un mediu educațional propice dezvoltării sănătoase a copilului, din dorința de a contribui la Binele mai mare al societății. De câțiva ani, explorez și mai mult mediul familial în care se dezvoltă copiii și descopăr cum să fiu sprijin pentru părinți și viitori părinți. Sunt impresionată de oamenii care încep să îndrepte atenția înspre ei înșiși, înspre familiile de origine, încep să pună în ordine aspecte familiale lăsate suspendate și se aduc, în fața propriilor copii, mai prezenți, mai capabili de conectare, conținere și suport.

Și mă întreb: Oare nu cumva tocmai acest context în care ne aflăm cu toții astăzi este o oportunitate fantastică de a ne crește personal, pentru noi și pentru copiii noștri?

Dar cu ce scop spun toate astea aici? Cumva, vreau să fac o mărturisire și să transmit un mesaj.

Privind la experiența mea în educație, la toate formările și specializările, ai putea spune că ar trebui să-mi fie ușor, natural și la îndemână și petrec timp jucându-mă cu propriul copil, nu-i așa?

Ei bine, îți spun deschis că nu este mereu așa. Și de multe ori, la sfârșitul zilei este cea mai mare mâhnire a mea, să nu fi avut parte de măcar un moment remarcabil, care așa cum îmi place mie să spun, umple cu stropi de iubire sufletul meu.

Am întrebat mulți părinți în jurul meu despre cum se descurcă ei, cum știu că într-adevăr sunt prezenți în joacă, în relația cu copiii lor și ce și-ar dori mai mult. Am primit multe răspunsuri, însă cel mai des, părinții mi-au zis că deși își doresc să se poată juca mai bine, nu reușesc decât foarte puțin sau chiar deloc. Evident că m-am întrebat și tot întrebat de ce se întâmplă asta? De ce mi se întâmplă și mie asta și care este scopul mai mare al frământării mele?

Așa că te invit și pe tine să explorăm împreună. Vom trece în revistă câteva aspecte privind beneficiile jocului, apoi vom lista de ce ai nevoie pentru a te putea juca și vom contura împreună o schiță al unui mini plan de acțiune.

Beneficiile jocului:

Care este utilitatea jocului părinte – copil?

Care sunt beneficiile părintelui de a se juca cu propriul copil? Care sunt beneficiile copilului de a se juca cu părintele? Nu îți voi oferi un răspuns direct ci mai degrabă niște repere și invitația de le descoperi tu singur.

Beneficii pentru părinte: deconectarea de la pilotul automat, concentrarea atenției asupra ceva nou, sporirea stării de prezență în aici și acum, bucuria feedbackului din partea copilului ( râde, îți mulțumește, este curios, zâmbește, răspunde jocului tău), cultivarea creativității, creșterea sentimentului de capabilitate, crearea contextului propice descoperirii propriului copil ( ce face, cum face, ce îi place, ce nu îi place etc) și muuuulte altele.

Beneficii pentru copil: creșterea sentimentelor de contare și capabilitate, întărirea atașamentului securizant, observarea părintelui și învățarea prin modelare, descoperirea lumii prin felul în care părintele se raportează la mediu, modelarea comportamentului, insuflarea valorilor, încurajarea, disciplina, regulile, limitele, gândirea flexibilă și adaptabilă.

 

De ce ai nevoie?

Acum că ne-am făcut împreună o idee despre posibilele beneficii ale jocului părinte-copil, haide să descoperim:

1. De ce este nevoie pentru a-ți oferi momente zilnice de conectare și joc autentic cu propriul copil?

Ai putea spune: să am mai mult timp, să fiu mai puțin stresat, să fie copilul mai liniștit, să am mai multe idei, să am dispoziția necesară de joc, să mai fie și altcineva cu noi etc.

Oricare este răspunsul tău, întreabă-te mai departe:

2. Ce poți face tu pentru a-ți îndeplini cel puțin una din nevoile de mai sus și începe să acorzi atenție acelui aspect? Ai nevoie de mai mult timp? De cât timp și cum îl poți obține? Cum poți primi de la tine 30 de minute de joacă, știind cât de multe beneficii veți avea atât tu, cât și copilul tău. Cum îți poți organiza activitatea mai bine? Cum poți să gestionezi mai bine stresul zilnic? De unde îți poți lua idei să te inspire? Cum îți crești dispoziția de joc?

3. Cine te poate sprijini? De la cine poți primi suport? Te poate ajuta un coleg, un prieten, partenerul, părinții, ai nevoie de un mentor, consilier? Găsește acea persoană și cere-i suport.

4. Planifică și fă tot posibilul să se îndeplinească! Scriu mai jos un mini plan de joacă, să-ți servească pe post de schiță:

Mini plan de joacă și conectare

Iată de ce ai nevoie pentru a crea un mini plan de joacă:

1. Alege ziua și intervalul orar ( se apropie 1 Iunie, poate vrei să planifici joaca î această zi specială.)

2. Notează-ți în calendar ziua și intervalul orar (salvează acest timp pentru tine și copilul/copiii tăi)

3. Invită-ți și partenerul ( joaca împreună cu mama și cu tata are un farmec aparte, așa că dacă este posibil pentru voi, planificați-o împreună)

4. Creează-ți tot confortul personal pentru a fi 100% prezent ( asigură-te că nu te va deranja nimeni și nimic, că ai mâncat, că te-ai hidratat, că ești îmbrăcat comod, că mediul arată așa cum îți dorești, că toate celelate sarcini vor fi tot ale tale și după acest timp de joacă de 30/60/90 de minute sau oricât simți tu că este potrivit pentru voi).

5. Planifică joaca: mediu, materiale, roluri. Aici ai cel puțin 2 opțiuni: 1. creezi tu un context de joacă și 2. Anunți copilul că vei fi disponibil să te joci cu el la ora respectivă și verifici dacă este ok și pentru el ( poate are alte planuri 🙂 ).

5.1. Pune-ți o intenție ( etc. vreau să râdem mult, să fim relaxați, să ne mișcăm etc) și pregătește un minim de recuzită. Folosește o cutie/pungă/sac în care să ascunzi materialele/jucăriile. Invită copilul la supriză și transmite-i cu tot entuziasmul că abia aștepți să faceți ceva nou împreună (entuziasmul este cheia).

5.2. Întreabă-ți copilul dacă dorește el un joc anume sau dorește să inventați un joc împreună. Lasă-te purtat în joaca lui. Fii curios, spune DA propunerilor lui chiar dacă nu le practicați pe toate, apreciază ideile, creativitatea. Arată-i entuziasmul tău de a te juca la fel ca el.

6. Încheiați jocul. Mulțumește pentru experiență și stabiliți o nouă întâlnire 🙂

 

Propune-ți pași mici și bucură-te de fiecare reușită!

Dacă joaca nu a ieșit așa cum îți imaginai, oferă-ți un timp de introspecție, de analiză a interacțiunii voastre (ce ar fi fost nevoie să fie diferit și ce poți face tu în acest sens data viitoare?)

 

Reminder permanent pentru tine: Cum te descoperi zi de zi ca părinte și cât de mult investești în asta, din timpul și toate resursele tale?

 

Mi-a făcut plăcere să scriu acest articol și sper să-ți fie de folos. Te invit, pentru o vreme (o săptămână, o lună sau chiar mai mult) să începi să observi calitatea relației tale de joc cu propriul copil/proprii copii) și să-mi scrii gândurile, întrebările tale. Poate găsim răspunsuri împreună.

Scrie-mi aici: consilier@sturz.ro.

Între timp te invit să descoperi cum, alături de echipa de la Centrul STURZ, îți putem fi sprijin în consolidarea relației cu propriul copil și pregătirea momentelor de joacă și conectare în familie, prin Programele Baby Language&Play la tine acasă și NeuroConnect la tine acasă.

Programul Baby Language&Play (vârstă: 0-3 ani)

Citește mai multe informații aici: https://sturz.ro/adu-bucuria-in-casa-ta/

Programul NeuroConnect (vârstă: 3-7 ani)

Citește mai multe informații aici: https://sturz.ro/neuroconnect-for-kids/

 

Cu drag pentru părinți și copii,

Adina Benghea