fbpx

Comunicarea cu părinții. Pedagogia sistemică

Nu-i așa că te-ai simți mult mai bine să poți vorbi liber, ca de la om la om, fără teama de a deranja, de a comunica ceva nepermis?

Nu-i așa că munca ți-ar fi mult mai ușoară și plăcută atunci când părinții copiilor de la clasă ar înțelege exact ceea ce le transmiți și nu ar mai interpreta și superinterpreta mesajele, nu ar mai lua prea personal și nu și-ar mai căuta scuze și chiar acuze?

Știm că răspunsurile tale sunt Da, da, da! Pentru că știm că-ți dorești ce-i mai bine pentru copiii de la clasă, de la munca ta și de la tine. Am trecut și noi prin asta și, din când în când, încă ne mai vizitează aceste preocupări…
Însă, cu ajutorul pedagogiei sistemice și cu multă experiență de lucru cu părinții, am descoperit câteva practici care pot contribui semnificativ la nevoile umane de a ne face înțeleși, văzuți, auziți, încurajați. 
Iată principalele intenții la care să te gândești când vine vorba de comunicarea cu părinții:
❓Care este locul optim pe care să-l ocupi în relație cu părinții pentru a avea o comunicare armonioasă?
❓Cum să conții spațiul pentru exprimarea nevoilor, așteptărilor și întrebărilor?
❓ Cum să exprimi cu congruență observațiile tale?
❓ Cum să inițiezi colaborarea cu părinții având ca obiectiv progresul copilului?
❓ Cum să-ți identifici corect limitele personale?
❓ Cum să folosești lentilele sistemice la clasă pentru a identifica pentru ce anume comportamentul unui copil este un simptom?
✅Răspunsurile la aceste întrebări le vei descoperi prin exerciții practice și teorie exemplificată pe înțelesul tuturor în cadrul cursului Comunicarea cu părinții. Pedagogia sistemică
Dar oare poți lucra cu copilul fără să incluzi părintele?

Cursul este facilitat de Adina Benghea, cofondatoarea Centrului STURZ, expert în pedagogia sistemică, facilitator constelații familiale și organizaționale.
Organizez acest curs din intenția de a contribui la bunăstarea oamenilor. Pentru o vreme, mai bine de 15 ani, în sufletul meu, astfel de comunicare și relaționare au fost ceva la care îndrăzneam să visez. Am văzut și am simțit într-un loc din această lume cum este să comunici autentic, cu încurajare și respect, la Fundația Sancta Maria Hilfe, și din acel moment a devenit ceva ce mi-am dorit și eu în familia mea, la locul de muncă, în jurul meu. 
Cred cu tărie că atunci când adulții se întâlnesc în intenție și limbaj, copiii se pot simți liberi să se bucure, să se joace și le rămâne suficientă energie pentru a învăța. Principiile pedagogiei sistemice despre apartenență, ordine și echilibrul dintre a primi, aduse în practica zilniză au condus la o serie de experimentări în viața mea de-a lungul anilor. Unele și-au arătat funcționalitatea, altele nu, unele ne-au deschis uși, altele au închis. Nu există o rețetă pe care să doresc să o transmit, ci mai degrabă o însoțire în această călătorie a autodescoperirii prin practica sistemică. Am pregătite exerciții și practici clare pe care le ofer cu generozitate, dar care au nevoie să treacă prin filtrul personal al celor ce le primesc pentru a-și găsi desăvârșirea.” – Adina Benghea

Știm cu toții că un bun parteneriat cu părinții copiilor cu care lucrăm stă la baza integrării și progresului copilului într-o colectivitate. Cu toate acestea, uneori, comunicarea este afectată de:
  • locul pe care îl ocupăm în organizația în care lucrăm;
  • principiile directoare ale organizației;
  • relația cu proprii noștri părinți, colegi, parteneri;
  • felul în care am învățat să primim și să oferim;
  • sentimentele noastre de apartenență, contare, capabilitate și încurajare
  • așteptările neîmpărtășite;
  • judecățile pe care le proiectăm;
  • responsabilitățile care încă nu sunt clare și asumate;
  • funcția sistemică pe care o avem în organizație/grup;
  • istoria grupului din care facem parte;
  • momentul în care ne-am alăturat grupului
și multe altele!

Dacă lucrezi în educație și îți dorești să crești calitatea relației cu părinții, să poți comunica relaxat observațiile, întrebările și nevoile tale, să ai încredere în parteneriatul cu părinții, atunci acest curs este și pentru tine!

La această întâlnire din 09 aprilie vei putea, de asemenea, să propui o temă personală, o situație pe care o întâlnești la clasă și va fi lucrată cu întregul grup. Teoria din pedagogia sistemică va fi completată cu exerciții practice pe care le poți folosi în activitatea ta zilnică. Va fi interactiv și plin de resurse noi.
Iată care sunt beneficiile participării tale la curs:
  • vei descoperi ce loc ocupi acum în relație cu părinții copiilor cu care lucrezi;
  • vei experimenta care este locul optim pentru intenția ta actuală;
  • vei afla la ce ți-au servit judecățile și cum să le găsești locul;
  • vei testa diferite tipuri de intenții pe care le poți avea în comunicarea cu părinții și vei vedea impactul lor;
  • îți vei exersa percepția sistemică și vei primi noi informații despre tine;
  • vei descoperi puterea cercurilor în relație, cercul copiilor și cercul adulților;
  • vei practica recunoștința și centrul gol (un exercițiu sistemic foarte puternic);
  • vei observa ce loc au în sufletul tău părinții copiilor cu care lucrezi;
  • vei simți ce reprezinți tu pentru copii din punct de vedere sistemic;
  • vei fi alături de un grup de oameni care, la fel ca tine, explorează și își doresc ce este mai bun pentru ei și copiii cu care lucrează;
  • vei putea propune un exemplu din practica ta pe care să-l lucrezi cu sprijinul întregului grup.
IATĂ DOAR CÂTEVA EXEMPLE DE BLOCAJE CARE POT APĂREA ÎN COMUNICAREA CU PĂRINȚII:

Data: 09 aprilie 2022
Interval orar: 10.00-14.00
Adresa: Str. Constantin cel Mare 41 ( Zona Lipovei)
Cost: 320 lei/persoană
Grupurile pot beneficia de reducere.
Înscrieri și mai multe informații la: 0752110302, consilier@sturz.ro.
Alte detalii și noutăți AICI.
Pedagogia sistemică are ca scop creșterea personală a omului care lucrează în educație, prin instrumente practice și lucru personal.

Acest curs te poate ajuta să experimentezi o parte din pedagogia sistemică, să vezi cum ți se potrivește și chiar să te încurajeze să urmezi programul nostru de formare. Deschidem o grupă nouă în septembrie 2022.

Pedagogia sistemică oferă instrumente utile dezvoltării personale și profesionale pentru a face față provocărilor educației actuale, concentrându-se pe activitatea didactică în relație, în sentimentul de apartenență, incluziune și comunitate și, în cele din urmă, contribuind la construirea și consolidarea de noi medii educaționale.

Principiile pedagogiei sistemice contribuie la umanizarea prin incluziune, ordine și echilibru, astfel încât profesioniștii, părinții și studenții care fac parte din sistemul educațional să își găsească locurile, conștienți de rolurile lor, inclusiv sistemele familiale, educaționale și instituționale. Această pedagogie promovează o practică dinamică în contexte educaționale și o nouă abordare a atitudinilor disfuncționale și a tulburărilor de învățare.

Participând la acest program de formare, poți contribui și tu la dezvoltarea educației românești. Te invităm cu drag și curiozitatea de a te cunoaște și a lucra împreună!
Înscrieri și mai multe informații la: 0752110302, consilier@sturz.ro.
Alte detalii și noutăți AICI.

Dacă ți-a plăcut articolul, împărtășește-l și cu prietenii tăi!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.