Sunt o tânără mămică ce are un copil mic și un bebeluș. Viața mea este plină, toată ziua fac câte ceva iar până seara am și uitat ce. Fug de la un copil la altul, încerc să le răspund tuturor nevoilor lor imediate, vreau să fac și curățenie și mâncare bună și poate să-mi spăl într-un final și părul. La geamurile murdare nici nu are rost să mă gândesc. Oricum ajung greu la ele… Parcă am și uitat să-mi iau un moment numai pentru mine în care doar să privesc liniștită pe fereastră. Aș putea fi și dincolo de geam, dar este deja frig și nu pot sta mult, mi-e teamă să nu răcească copiii. A, da, și ne confruntăm și cu un virus destul de periculos… Și în acest context mă gândesc și mă tot gândesc “Ce pot face cu viață mea și a copiiilor mei în condițiile date?” Dacă și tu ești o mămică care se confruntă cu situații similare, centrul STURZ aduce o nouă perspectivă cu jocuri amuzante, realizate in condiții sigure, cu efort și costuri minime.
Cum ne pregătim?
Este important să menținem rutina plimbărilor și a jocului în exteriorul casei, chiar dacă acum suntem nevoiți să scurtăm durata și frecvența. Apoi, este indicat să continuăm activitățile în casă pentru a consuma energia rămasă în așa fel încât frustarea copilului să nu se poată instala.
Dar, înainte de toate, pregătim corpul. Să nu uităm că atunci când trecem de la cald și uscat la rece și umed, corpurile noastre au nevoie de un timp de adaptare. Pe cei mici îi ajutăm cu băi călduțe, stimularea pielii cu bureței de diferite texturi, masajul în tălpi, gambe, pe gât și umerii, la încheieturi și la glezne. Foarte utile sunt și jocurile de-a costumatul, în care folosim haine largi și multe straturi, înfășurăm cu pături, fulare, eșarfe groase, în jurul gâtului, în jurul încheieturilor, tragem căciulița până acoperim și descoperim ochii, tragem maleta cu guler lejer, ne jucăm cu o cagulă, etc. Dacă totuși nu se poate să ieșim afară, folosim fereastra, balconul și găsim jocuri de observare a culorilor, mașinilor, clădirilor, de privit cu binoclul, de pictat pe geam, lipit decorațiuni, etc.
Cu ce ne jucăm?
Mereu sunt mai multe posibilități de joc decât vedem inițial și zilnic putem aduce provocări fizice noi în viețile copiilor. Iată doar câteva exemple:
- să urce și să coboare de pe o pantă creată din perne tari/scândură
- să se prindă cu mânuțele de un băț/coadă de mătură și să îl ridicăm și transportăm
- să meargă pe un traseu creat din scaune mici, măsuță, cutii cu jucării la diferite înălțimi, astfel încât să simtă că urcă și coboară
- să treacă printr-un tunel improvizat din scaune mari, masă și pături
- să rostogolească obiecte sau alte materiale, precum mingi, mere, portocale pe diferite suprafețe joase și la înălțime
- să fie ridicat de către părinte să culeagă obiecte puse la înălțime: sus pe dulap, pe frigider, pe cuier etc
Spații de joacă senzorială în casă
Continuăm joaca senzorială și afară și în casă. Dacă afară petrecem mai puțin timp, avem în vedere să observăm și să folosim ceea ce natura ne oferă în acel anotimp: crengi, plante, frunze, pietre, nuci, picături de ploaie, vânt, rece, pene. Le explorăm și le adunăm de afară pentru a le folosi și în casă. Practic, cu o simplă față de masă pe care o întindem pe jos, peste o pătură, avem tot ce este nevoie ca să ne jucăm relaxați cu bogățiile aduse de afară. Putem adăuga materiale de explorare precum: recipiente mici și mari, linguri, bețe, tavă întinsă, sticle mici de plastic, borcănașe cu capac, diferite ingrediente din bucătărie.
Totodată, putem să povestim și citim povești tematice, specifice sezonului. Dacă este toamnă, citim povești cu legume, fructe, animăluțe domestice și sălbatice, despre fenomenele naturii și orice poate avea legătură cu tema.
Cântăm și creăm ritmuri. Putem inventa versuri ritmate cu ceea ce-l atrage pe copil, fie că este vorba de un cățel sau un dop de sticlă Folosim un cântec specific sezonului pe care vom continua să-l cântăm în fiecare an. Batem ritmuri simple cu mâinile și cu un băț sau chiar două. Producem sunete cu ingrediente din bucătărie. De asemenea, putem aduce culorile sezonului în casă. Observăm culorile fructelor și legumelor de toamnă și le folosim. Pictăm cu dovleac, cu struguri, cu sfeclă și apoi, pentru cei peste 1 an pictăm și colorăm cu cretă colorată, acrilice, creioane cerate sau orice ne place.
Sunt nenumărate resurse online, cu idei de joacă. Unele par greu de pus în practică pentru că nu ne-am creat contextul, rutina. De aceea, este util să facem un plan pentru 1-3 luni și să stabilim un moment al zilei potrivit pentru o astfel de joacă.
Cursurile noastre pentru părinți, bebeluși și copii mici sunt, pe lângă pregătirea părintelui în educația timpurie, și o sursă de inspirație la joacă, gata de continuat acasă. Avem grupe disponibile atât dimineața, cât și seara. Te poți înscrie AICI.
Totodată, oferim și pachetele Minikit de motricitate care pot fi achiziționate online chiar acum.
Copilul tău cum se joacă în această perioadă? Dar tu?
Distracție plăcută și voie bună!