A fi motivat sau a fi mediocru?

“Oamenii care nu sunt capabili să se motiveze, trebuie să fie mulțumiți cu mediocritatea, indiferent cât de impresionante sunt talentele lor.” – Andrew Carnegie

Motivația – un cuvânt simplu pe care îl folosim des, dar nu ne gândim și la adevărata lui semnificație. În general, îi căutăm sensul atunci când constatăm că suntem rutinați de muncă, plictisiți, anxioși, lipsiți de energie și poftă de viață și cel mai des, lipsiți de un scop. Este în regulă, cu toții trecem prin asta la un moment dat, dar ce facem pentru a ne găsi motivația și ce este ea de fapt?

Motivația este un „concept fundamental în psihologie și, în general în științele despre om, exprimând faptul că la baza conduitei umane se află întotdeauna un ansamblu de mobiluri – trebuințe, tendințe, afecte, interese, intenții, idealuri”. – Așa scrie la pagina 148 în cartea “Dicționar de psihologie socială”.

Cu alte cuvinte, motivația se bazează pe trebuințe și în general, ne simțim motivați să facem ceva, dacă avem nevoie de acel ceva. Și știm deja că nevoile noastre sunt dintre cele mai diverse. Așadar, concluzionăm că și motivația se manifestă în diferite forme și provine din multiple surse.

Un psiholog american pe nune Daniel Pink a scris „Drive – The Surprising Truth about what motivates us” și a devenit un bestseller. În carte, autorul menționează că motivația este de două tipuri – internă și externă.

Motivația externă se bazează în general pe relația dintre acțiune și efect, de genul “Dacă reușesc să fac asta, voi primi lucrul acesta pe care mi-l doresc foarte mult.” Iar “asta” și “acesta” poate însemna orice.

Motivația internă are ca sursă 3 factori:

  1.  autonomie (senzația de putere și control)
  2.  dezvoltarea abilităților (dorința de a deveni din ce în ce mai bun la ceva)
  3.  scop (să simți că faci o diferență, că lupți pentru o cauza nobilă)

Cea mai înaltă formă a motivației este cea internă care, apropos, este strâns legată de stima de sine despre care puteți afla mai multe AICI.

Motivația este o stare interioară care nu ne dă pace, care uneori se transformă într-o obsesie ce ne împinge pentru a atinge un scop. Oamenii care petrec ani de zile să descopere sau să construiască ceva nou, sunt cu adevărat motivați. De exemplu, Thomas Edison a încercat de 98 de ori până a inventat becul, iar în tot acest timp, el spunea așa: „Nu mă descurajez, deoarece fiecare încercare greșită mă aruncă cu încă un pas înainte.”

Cei mai mulți dintre noi ne pierdem mult mai repede ambiția decât Edison și ne simțim deseori demotivați, mai ales de când trăim într-un context pandemic, știm. Dar mai știm și că avem instrumente prin care ne putem antrena motivația, cum ar fi:

  • Stabilim un obiectiv, un scop
  • Insistăm, încearcăm să nu amânăm, ne ghidăm după un program realist
  • Vizualizeazăm forma finală a obiectivului stabilit
  • Terminăm ce am început
  • Dacă ne împotmolim, apelăm la un specialist, dar nu renunțăm

Totodată, unul dintre cele mai importante lucruri pe care putem să le facem ca părinți este să ne motivăm copiii. Prin motivarea venită mai ales din partea părintelui, copilul prinde curaj și încredere să facă chiar orice își propune, se simte susținut, capabil și iubit. Iar cu așa resurse plantate, urmează doar să observăm cu bucurie roadele muncii noastre. Și, așa devenim și noi, adulții, motivați intern de un scop nobil.

 

Pe tine ce te motivează?

Dacă ți-a plăcut articolul, împărtășește-l și cu prietenii tăi!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.