Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the popup-with-fancybox domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /home/traini48/domains/sturz.ro/wp-includes/functions.php on line 6114

Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the wordpress-seo domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /home/traini48/domains/sturz.ro/wp-includes/functions.php on line 6114
Importanţa artelor în dezvoltarea integrală a copilului - Centrul STURZ

Importanţa artelor în dezvoltarea integrală a copilului

Artele nu ne soluţionează problemele , dar ne ajută să contientizăm existenţa lor.’’

Magdalena Abakanowicz

Copiilor le place în mod natural  arta – pictură, desen, muzică, teatru şi modelaj. Din păcate, atunci când școlile sunt nevoite să reducă din bugetul stabilit, artele sunt de obicei primele la care se renunţă.

Fiziologic, creierul uman este format din două părţi, emisfera stângă și emisfera dreaptă. Partea  stângă este folosită în gândirea logică și procesele analitice. Aceasta este stimulată  în timpul activităţilor școlare care constau în matematică, lectură și știință. Emisfera dreaptă este folosită în percepția emoțională, intuiţie şi creativitate. Această parte rămâne oarecum descoperită pentru că deşi pachetul educaţional conţine artele ca materie, este totuşi considerată mai mult ca fiind un opţional.

Iată doar o parte din beneficiile pe care artele expresive le oferă copiilor:

  1. Creativitatea. Artele permit copiilor să transmită cu mai multă uşurinţă decât o face matematica sau știința. După cum spune Washington Post, într-un program de arte, copilul are posibilitatea să recite un monolog în 6 moduri diferite, de a picta un tablou care reprezintă o amintire, sau de a compune un nou ritm pentru o secvenţă muzicală. Când copiii au exerciţiul  gândirii creative, acesta va deveni  modul lor natural  de exprimare liberă acum cât şi în cariera lor viitoare.
  2. Abilităţile motorii. Multe dintre mișcările implicate în artă, cum ar fi ţinerea unei pensule sau desenarea cu un creion, sunt esențiale pentru creșterea abilităților motorii fine la copiii mici. La vârsta de trei ani ar trebui să contureze un cerc și  să folosească foarfecele de siguranță. În jurul vârstei de patru ani, copiii  reușesc să deseneze un pătrat și încep să taie  linii drepte cu foarfeca. Toate acestea  îi vor dezvolta dexteritatea pentru scris.
  3. Dezvoltarea limbajului. Pentru copiii preşcolari, arta le oferă oportunități de a învăța cuvinte noi pentru culori, forme și acțiuni . În școala primară, elevii pot folosi cuvinte descriptive pentru a discuta despre propriile creaţii şi emoţiile experimentate prin diferitele stiluri de artă.
  4. Luarea deciziilor. Potrivit unui raport stabilit de către americani pentru opţionalul de Arte, educația artistică întărește rezolvarea problemelor și gândirea critică. Experiența de luare a deciziilor și posibilitatea de a alege în cadrul procesului de creaţie, transmite copilului pe viitor faptul că orice situaţie nou întâlnită are şi o rezolvare. „Dacă ei explorează, gândesc și experimentează  idei noi, atunci creativitatea are o șansă să înflorească “, spune MaryAnn Kohl, un educator de arte și autor a numeroase cărți despre educația artistică la copii.
  5. Învățarea vizuală prin simboluri. Desenul, sculptura cu lut și colajul dezvoltă abilitățile vizual-spaţiale, care sunt importante în timpurile noastre. Chiar copii mici știu cum să opereze un telefon inteligent sau o tabletă, ceea ce înseamnă că, înainte de a putea citi, copiii sunt preocupaţi de informațiile vizuale. Aceste informații constau în indicii pe care le primesc de la imagini sau obiecte tridimensionale din mass-media şi cărți.

” Părinţii trebuie să fie conştienţi de faptul că în ziua de azi copiii învaţă mult mai mult din sursele grafice  decât o făceau în ​​trecut “, spune Dr. Kerry Freedman, Şef al Departamentului de  Artă  Educație şi Design de la Northern Illinois University .  Copiilor le este benefic să știe mai multe despre lume şi altfel decât  prin text și numere. Educația artistică învață elevii cum să interpreteze, să critice,  să  folosească informațiile vizuale și cum să facă alegeri bazate pe ea. Cunoștințele despre artele vizuale, cum ar fi simbolismul grafic, este deosebit de important în a ajuta copiii să devină consumatori inteligenţi și să navigheze într-o lume plină cu logo-uri de marketing.

  1. Perseverența. Știu din experiența personală că artele pot fi o provocare. După practică, vine şi răsplata! Am aflat că munca şi perseverenţa sunt esenţiale. Această mentalitate va conta cu siguranță pe măsură ce copiii  cresc,  mai ales pe parcursul carierei lor, în cazul în care vor fi rugaţi să dezvolte noi competențe sau să finalizeze unele proiecte dificile.
  2. Inventivitatea. Când copiii sunt încurajați să se exprime și să îşi asume unele riscuri prin procesul artistic, aceste provocări dezvoltă sentimentul de inovare, care va fi important în viața lor de adult.

“Societatea noastră are nevoie pentru a avansa, de persoane inventive care caută noi modalități și îmbunătățiri, nu doar de oamenii care pot urma un traseu deja stabilit.”, spune Kohl.

“Arta este o modalitate de a încuraja procesul și experiența de a gândi și de a face lucrurile mai bine !”

  1. Colaborarea. Multe dintre formele de artă , cum ar fi colajul, teatrul şi modelajul, unde se  necesită munca în echipă. Ei pot să-şi distribuie materialele şi responsabilităţile pentru a atinge scopul lor comun. Copiii învaţă care este contribuția lor la grup ca şi  parte integrantă a succesului, chiar în cazul în care nu deţin de fiecare dată  rolul principal.

“ Mi-au trebuit patru ani ca să ajung să  pictez ca şi Raphael, dar o viaţă întreagă să pictez precum un copil”

Pablo Picasso

Vă invit să vizionaţi filmuleţul de mai jos, în care veţi putea cunoaşte bucuria şi libertatea abstractă în artă.

https://www.youtube.com/watch?v=lRWlJaAOFO8

Urmaţi sugestiile următoare pentru a include cât mai mult artele în dezvoltarea copiilor :

  • Asigurați-vă întotdeauna că sunteţi aprovizionaţi cu materiale accesibile copilului – hârtie, pensule, tempera sau acrilice, creioane colorate etc.
  • Sărbătoriți opera de artă a copilului – alegeţi un loc special unde se pot expune desenele lor sau le puteţi păstra într-un dosar. În acest fel, copilul simte despre creația lui că este importantă. Tot ceea ce crează face parte din el. De aceea acceptaţi proiecţiile materializate de către copil prin desen, colaj, pictură, construcţie, poveste, cântec.
  • Citiți cărți – Întrebaţi profesorul sau educatorul pentru a vă putea sugera  diverse cărți despre artiști și arte.
  • Observați obiectele artistice din jurul vostru – mergeţi la muzee, concerte, teatru sau operă . Observați arta, chiar și în parcuri, metrouri  și spații deschise. Începeţi o conversație despre ceea ce vedeţi.
  • Bucurați-vă de artă la domiciliu – împărtășiți-vă abilitățile artistice și interesele cu copilul dumneavoastră. Aflaţi care este partea preferată a copiilor  la artă.

 

Bibliografie

Surse online

http://www.raisesmartkid.com/3-to-6-years-old/4-articles/33-benefits-of-arts-to-kids

http://www.aelitaandre.com/

http://www.pbs.org/parents/education/music-arts/the-importance-of-art-in-child-development/

 

Articol scris de Oana Krizsan

Dacă ți-a plăcut articolul, împărtășește-l și cu prietenii tăi!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.