În ultimii ani, am observat o creștere a interesului părinților față de antrenarea abilităților de comunicare ale copiilor. Cererile sunt îndreptate spre nevoia de a fi mai îndrăzneți, de a vorbi mai tare, de a se împrieteni cu oamenii noi (adulți și copii), de a-și exprima punctul de vedere atât atunci când este pozitiv, dar mai ales când este negativ, de a nu se lăsa influențați, manipulați și de a povesti acasă despre cum le-a fost ziua.
După cum era de așteptat, piața de servicii educaționale a început să ofere ateliere de comunicare pentru copii. Fiecare atelier răspunde uneia sau mai multor nevoi din cele exprimate mai sus. Copilul este înscris, participă și înțelege în final că trebuie să comunice mai bine. Cu puțin noroc, își dezvoltă câteva abilități noi. Ne bucurăm că există astfel de inițiative și interes din partea părinților.
Lucrând cu copii și tineri de toate vârstele și având componenta de comunicare în toate programele educaționale pe care le oferim la Centrul STURZ, am observat că dificultățile de comunicare ale copiilor țin, printre altele, de:
- propriul sistem familial: felul în care se comunică în familie și principiile de comunicare ale familiei impactează major abilitatea copilului de a se exprima
- traseul educațional al copilului: mediile stimulate la care a copilul a fost expus (pozitive sau negative) contribuie la deschiderea copilului spre comunicare. Cu alte cuvinte, creșa, grădinița, școala, cluburile vin fiecare cu noi principii de comunicare: se încurajează sau nu libera exprimare? Este susținută argumentarea pro și contra sau nu? Etc
- inteligențele predominante ale copilului: nu toți copiii învață și comunică la fel! În vreme ce unii copii se exprimă în cuvinte, alții preferă să se exprime în imagini sau în acțiuni
- antrenarea întregului creier în comunicare! Din păcate, școala se concentrează preponderent asupra emisferei stângi a creierului, care inhibă dezvoltarea personalițății copiluli. Copiii sunt geniali în momentul în care li se permite să se bucure de emisfera dreaptă, creativă și intutivă și ajung să comunice natural, în acord cu sinele lor.
Am descoperit că pentru copil nu este esențial să învețe tehnici de comunicare sau să folosească de fiecare dată cuvinte noi. Cu adevărat important este să-și găsească propiul echilibru, să fie în armonie cu el însuși, să se accepte și să-și permită să simtă ce are de comunicat înainte de a transmite. După această etapă, vine partea de antrenare a abilităților care stau la baza comunicării și care au nevoie să fie stimulate folosind ambele emisfere cerebrale. Emisfera dreaptă este cea care transmite intuitiv și creativ ceea ce este în acord cu copilul, în vreme ce emisfera stângă oferă cuvintele, limbajul și raționamentul necesare exprimării.
Când copilul merge la un curs de public speaking cu 5 metode de comunicare în public, învață doar carcasa în care i se cere să între, fără a se ține cont de esența mesajului pentru copil. De aceea, traseul sănătos de parcurs este total invers: ajută-l pe copil să se cunoască și va ști ce și cum să comunice.
La Centrul STURZ, antrenarea abilităților de comunicare ocupă un loc extrem de important în toate programele educaționale, de la bebeluși până la adulți, iar evoluția unui beneficiar este organică ( pas cu pas, în ritmul creșterii, folosind oportunitățile vârstei și metodele adaptate potențialului și nevoilor fiecăruia în parte.
Vă invităm, dragi părinți, copii și tineri să ne cunoaștem și să comunicăm folosind întregul nostru creier!
Adina Benghea, președinte STURZ- Centrul de Cercetare și Dezvoltare a Educației pentru Familie
Lunea și joia de la 17.00 la 19.00- Programul Lidero pentru școlari (8-10, 10-14 ani)
Lunea, miercurea și vinerea de la 17.00 la 19.00- Programul Inventors (5-8 ani)
Marțea, miercurea și joia, de la 17/17.30/18 la 19/19.30/20- Programul Gamers (3-5 ani)
Marțea de la 17.30 la 19.30, vinerea de la 17.00 la 19.00 și miercurea de la 10.00 la 12.00- Programul Players (2-3 ani)
Lunea și marțea de la 10.00 la 11.00 și lunea de la 17.30 și de la 18.45 – Programul Baby Language (5 luni- 2 ani)
Miercurea de la 18.00 la 20.00 și joia de la 9.30 la 11.30- Family Energy– program pentru părinți și viitori părinți
Workshop pentru liceeni: Tu cum ești creativ? vineri, 17.02, de la 17.00 la 20.00
Workshop pentru părinții de adolescenți: De la conflict la comunicare, vineri, 24.02, de la 18.00 la 20.00
Cum poți să-ți îmbunătățești relația cu adolescentul din familia ta?