Există 8 tipuri dominante de inteligență, conform cercetătorilor. Tu în care dintre ele ai cel mai mare punctaj?
Când auziți cuvântul inteligență, conceptul de testare IQ apare imediat. Inteligența este adesea definită ca potențialul nostru intelectual – ceva cu care ne naștem, ceva care poate fi măsurat.
În ultimii ani, au apărut și alte opinii despre inteligență. Astfel, există teoria inteligențelor multiple propusă de psihologul de la Harvard Howard Gardner și cu care mulți alți cercetători sunt de acord.
Este destul de evident că suntem inteligenți în mod diferit doar privind în jur. Nu toți suntem pricepuți în mod natural la aceleași lucruri. Unii sunt mai atletici și au o coordonare mai bună, unii înțeleg limbajul și sensul cuvintelor chiar și de la o vârstă fragedă, în timp ce alții calculează cu ușurință, recunosc ușor tiparele muzicale sau descoperă detalii inedite în lucrările de artă.
Dar majoritatea oamenilor nu înțeleg pe deplin gama lor de abilități și, ca rezultat, pot ajunge în cariere care să nu îi satisfacă pe deplin. Este recomandat să descoperim cât mai repede tipul nostru dominant de inteligență precum și cele secundare pentru a știi unde și cum ne dezvoltăm apoi. Cu cât suntem mai mici ca vârstă, cu atât reușim cu o mai mare ușurință să ne modelăm creierul. Mai multe despre neuroplasticitatea creierului AICI.
În prezent, există chiar și cărți scrise special pentru copii care explică cele 8 tipuri de inteligență, ajută la identificarea lor și prezintă acțiuni concrete care duc la dezvoltare în funcție de fiecare tip de inteligență – Ești mai inteligent decât crezi de Dr. Thomas Armstrong.
Teoria inteligențelor multiple se împarte în 8 arii dominante. Cu toții suntem inteligenți în felul nostru în fiecare dintre ele, iar prin acțiunile noastre zilnice potențăm sau nu dezvoltarea noastră într-o direcție sau alta. Prin activitățiile noastre educaționale, la Centrul STURZ identificăm și dezvoltăm TOATE tipurile de inteligență în PROGRAMUL PERSONALIZAT NEUROCONNECT. Mai multe detalii AICI.
-
Inteligența corporal-kinestezică (inteligența mișcării)
Scurt test
- Îți plac sporturile?
- Faci des mișcare fizică?
- Ești bun la jocul mima?
- Ai o bună coordonare a mișcărilor?
- Înveți cu ușurință pași noi de dans?
- Îți plac jocurile de rol și/sau să fii pe scenă?
- Te miști în timp vorbești și te gândești la alte lucruri în paralel?
- Îți plac meșteșugurile, nodurile și activitățiile care presupun lucrul cu mâinile?
- Îți dozezi bine forța și ai reflexe rapide?
- Ai un corp puternic, flexibil și rezistent?
- Percepi ușor diferențele de temperatură?
Dacă ai răspuns cu “Da” la cel puțin una dintre întrebările de mai sus înseamnă că tocmai ai identificat câteva feluri în care dai dovadă de iteligență corporal-kinestezică.
Dacă aveți acest tip de inteligență dominant, ați putea fi un atlet care alergă fără efort pe un teren sau un dansator care execută fără cusur o rutină complicată. Inteligența mișcării are capacitatea de a folosi întregul corp în exprimarea ideilor și sentimentelor și transformă elemente și obiecte cu ajutorul mâinilor. De asemenea, copiii care dau dovadă de inteligență kinestezică sunt buni la actorie, la imitarea gesturilor sau expresiilor, la sporturi și la lucrul manual.
Inteligența mișcării este cu atât mai ridicată cu cât învățăm să gândim mai bine cu corpul, ca mai apoi, să ajungem la toate celalte tipuri de inteligență. De aceea, baza activității noastre de la Centrul STURZ se numește PSIHOMOTRICITATE.
Practic, corpul este legătura pe care o avem cu noi înșine și cu lumea exterioară. Cu cât devenim mai conștienți de el și învățăm să îl folosim mai în avantajul nostru, cu atât devenim mai inteligenți în general.
Opțiuni potențiale de carieră
Cu o inteligență corporal-kinestezică ridicată ai șansa să fii un expert desăvârșit într-o carieră de chirurg, dansator, constructor, sculptor, actor, mecanic, dentist, fizioterapeut, croitor, atlet, circar, bijutier, cascador, salvamar, dentist, sudor, expert în arte marțiale, olar, maseur, muzician, tâmplar, acrobat, frizer și multe altele!
Știai că…?
Edwin Land și-a descoperit una dintre cele mai importante invenții în timp ce făcea mișcare ușoară – fotografia instant și aparatul foto Polaroid.
-
Inteligența vizuală (cunoscută și ca inteligența spațială)
Scurt test
- Îți amintești mai ușor fețele oamenilor decât numele lor?
- Folosești desene și schițe pentru a explica și reține mai bine?
- Vizualizezi idei, obiecte în mintea ta?
- Asamblezi și dezasablezi obiecte și puzzle-uri?
- Îți place să folosești materiale de arte vizuale – hartie, pensule, vopsele, lut, argilă, aparate foto și video, etc?
- Vizionezi des videoclipuri și filme?
- Joci jocuri video?
- Observi detalii la tot ce e în jurul tău?
Dacă ai răspuns cu “Da” la cel puțin una dintre întrebările de mai sus înseamnă că tocmai ai identificat câteva feluri în care dai dovadă de iteligență vizuală.
Acest tip de inteligență prezintă tipare care dovedesc capacitatea copilului (și a adultului) de a gândi vizual, creativ, artistic, dar și analitic, critic, în trei dimensiuni. Oamenii care dezvoltă inteligență vizuală sunt pricepuți la rezolvarea aspectelor vizuale, spațiale, cum ar fi desenul și pictura, citirea hărților, analizarea imaginilor, rezolvarea labirinturilor sau jocurile de construcție. Cheia către o inteligență vizuală cât mai ridicată ține de modul în care reușim să combinăm și să exprimăm felul în care contopim lumea imaginației cu lumea reală.
Opțiuni potențiale de carieră
Dacă ai o inteligența vizual-spațială dezvoltată, alegerile potrivite de carieră pentru tine sunt: arhitect, inventator, navigator, fotograf, publicitar, cartograf, ilustrator, artist, inginer, designer, cineaste, geograf, meșteșugar, grafician, fotojurnalist, marinar, pilot, regizor și multe altele.
Știai că…?
Hiperacuitatea înseamnă un simț al văzului extraordinar dezvoltat. Un medic dentist german, Veronica Seider, a demonstrat că putea identifca oamenii care se aflau chiar și la 1,5 kilometri depărtare de ea!
-
Inteligența muzicală
Scurt test
- Îți place să cânți și să întreți ritmuri muzicale?
- Asculți des muzică acasă, la plimbare sau direct la concerte și alte evenimente?
- Îți plac instrumentele muzicale și știi să le deosebești în diverse piese?
- Cunoști multe melodi, artiști muzicali și versuri?
- Îți amintești mai ușor lucruri dacă le înveți pe muzică?
- Cânți cu vocea sau cu altă parte a corpului în timp ce faci și altceva?
Dacă ai răspuns cu “Da” la cel puțin una dintre întrebările de mai sus înseamnă că tocmai ai identificat câteva feluri în care dai dovadă de iteligență muzicală.
Acest tip de inteligență presupune o sensibilitate crescută la ritm, ton, melodie și timbru. Acest lucru poate implica capacitatea de a cânta cu vocea sau instrumente muzicale, de a compune melodii, de a asculta multă muzică și de a deosebi diferite particularități. De asemenea, orice este asociat cu sunete sau ritmuri este reținut mai ușor.
Opțiuni potențiale de carieră
În această situație, alegerile potrivite de carieră pentru tine sunt: artist muzical, compozitor, producător muzical, dirijor, inginer de sunet, voice over, sunetist, textier, prezentator emisiuni radio, muzicolog, editor efecte sonore, proiectant de sunet și multe altele!
Știai că…?
Inteligența muzicală este considerată de unii cercetători ca fiind primul tip de inteligență pe care îl dezvoltăm. Bebelușii reacționează și dansează la auzul muzicii înainte chiar și de a vorbi sau merge.
-
Inteligența lingvistică (întâlnită și ca inteligență verbală sau de limbaj)
Scurt test
- Îți place să scrii și/sau să citești?
- Îți plac limbile străine?
- Spui povești?
- Lumea îți înțelege bine explicațiile?
- Îți place să compui povești, versuri, scene de teatru?
- Reți bine numerele și evenimentele?
- Îți plac jocurile de cuvinte și bancurile?
- Cercetezi lucrări scrise din domeniul tău de interes?
- Îți plac metaforele și multiplele sensuri din limbaj?
- Te preocupă ortografia și scrierea corectă?
- Utilizăm limbajul semnelor?
Dacă ai răspuns cu “Da” la cel puțin una dintre întrebările de mai sus înseamnă că tocmai ai identificat câteva feluri în care dai dovadă de iteligență lingvistică.
Aceast tip de inteligență implică sensibilitate la sensul cuvintelor, ordinea dintre cuvinte și sunetul, ritmurile și inflexiunile cuvintelor. Cei care au un punctaj ridicat în această categorie sunt în general pricepuți la scris și spus poezii și povești, la memorarea informațiilor, învățarea limbilor străine și la jocurile de cuvinte. Cu toții dăm dovadă de inteligență verbală pentru că folosim cuvinte sau comunicăm zilnic într-un fel sau altul. Chiar și prin simplul fapt că citești acum acest articol îți folosesți părți importante din inteligența verbală.
Opțiuni potențiale de carieră
Pentru un nativ în inteligență verbală alegerile potrivite de carieră sunt: avocat, profesor, redactor, bibliotecar, corector, scriitor, jurnalist, logoped, arhivist, jurist, publicitar, creator de conținut, editor, poet și multe altele!
Știai că…?
Oamenii de știință au demonstrat că atunci când utilizăm limbajul semnelor – indiferent dacă avem deficiențe de auz sau un un simț auditiv ascuțit – utilizăm în special partea aceea din creier responsabilă pentru limbaj.
-
Inteligența logică (logico-matematică)
Scurt test
- Îți plac lucrările științifice?
- Faci calculi cu ușurință?
- Matematica chiar are logică pentru tine?
- Îți plac jocurile de mister și de strategie?
- Îți place să-ți structurezi informația clar, în tabele și culori diferite?
- Îți place să-ți ți lucrurile în ordine și așezi strategic obiectele cu o logică în spate?
- Te fascinează cifrele și numerele?
Dacă ai răspuns cu “Da” la cel puțin una dintre întrebările de mai sus înseamnă că tocmai ai identificat câteva feluri în care dai dovadă de iteligență logică-matematică.
Cu acest tip de inteligență ai o bună abilitatea de a analiza probleme logice, de a efectua operații matematice și de a investiga situații din punct de vedere științific, abstract. Copiii cu acest tip de inteligență sunt pricepuți la rezolvarea misterelor sau a jocurilor de strategie, a face puzzle-uri, exerciții de logică, a număra sau a face calcule. Dar, chiar dacă există o pasiune strict pentru ce înseamnă numerele și cifrele în general, identificarea tiparelor lor în tot ce ne înconjoară și chiar dacă ne place doar să numărăm bucățile de gresie și faianță în timp ce stăm în baie, tot dăm dovadă de inteligență logică. La urma urmelor: ce înseamnă cu adevărat cifrele? Cum înțelege fiecare dintre noi numerele?
Opțiuni potențiale de carieră
În acest caz câteva opțiuni de carieră posibilă sunt: savant, inventator, matematician, programator, inginer, contabil, economist, cercetător, controlor de trafic aerian, broker, analist, electrician, astronaut, meteorolog, informatician, chimist, fizician, mecanic, bancher și multe altele!
Știai că…?
Persoanele care întâmpină probleme în studiul limbilor străine pot totuși învăța cu ușurință limbaje de calculator. Această diferență provine din faptul că pentru cele doua tipuri de limbaj sunt folosite alte părți din creier care pot fi una mai antrenată decât cealaltă.
-
Inteligența interpersonală (întâlnită și ca inteligență socială)
Scurt test
- Îți place să privești oamenii și interacțiunile dintre ei?
- Te preocupă mișcările sociale?
- Ai multe grupuri diferite de prieteni?
- Formezi cu ușurință legături?
- Oamenii simt că ești o persoană de încredere?
- Îți place să ajuți și/sau faci activități de voluntariat?
- Înțelegi sentimentele oamenilor?
- Înveți bine în grup și îți place lucrul în echipă?
- Îți place să organizezi evenimente și/sau să cunoști oameni noi?
- Ești extrovertit?
Dacă ai răspuns cu “Da” la cel puțin una dintre întrebările de mai sus înseamnă că tocmai ai identificat câteva feluri în care dai dovadă de iteligență interpersonală.
Cu o bună inteligență social ai capacitatea de a interacționa eficient cu ceilalți, de a înțelege pe ei, circumstanțele, ceea ce duce la o bună relaționare. Copiii inteligenți în acest fel sunt pricepuți la vorbit în grup și public, la lucrul în echipă, sar în ajutor, mediază conflicte și se împrietenesc ușor cu oameni noi. De asemenea, evaluează corect emoțiile, motivațiile, dorințele și intențiile celor din jur și au acea calitate numită empatie.
Opțiuni potențiale de carieră
Câteva opțiuni de meserii pentru aceia cu o inteligență interpersonală ridicată sunt: psiholog, filozof, consilier, agent de vânzări, politician, publicist, negociator, manager de echipă, profesor, ofițer de echipă, educator, administrator, reporter, asistent social, terapeut, chelner, realizator emisiuni radio, criminalist, antropolog, judecător, leader, facilitator educațional, orator, recepționer, asistent medical și multe altele!
Știai că…?
Tot mai mulți angajatori pun mare preț pe inteligența socială a angajațiilor. Așa că nu este suficient IQ-ul, ci este important și EQ-ul.
-
Inteligența intrapersonală (notată și ca inteligență personală)
Scurt test
- Îți place să lucrezi singur?
- Petreci mult timp gândindu-te la emoțiile, gândurile și trăirile tale?
- Îți place să te organizezi, să îți stabilești și atingi obiective?
- Ai o încredere de sine echilibrată și/sau ai o viziune clară despre cine ești?
- Îți face plăcere să petreci timp cu tine însuți și sau/să ții un jurnal?
- Îți place să interpretezi vise?
- Ești dornic să cunoști istoria ta și a familiei?
Dacă ai răspuns cu “Da” la cel puțin una dintre întrebările de mai sus înseamnă că tocmai ai identificat câteva feluri în care dai dovadă de iteligență intrapersonală.
Acestor copii le place să lucreze independent dar au capacitatea de lucru în echiăp, le place să își stabilească obiective și să se concentreze pe atingerea lor, știu să își înțeleagă sentimentele și să își controloze emoțiile și își cunoasc bine punctele forte și punctele slabe. De asemenea, pot fi interesați de analiza și interpretarea viselor ca opțiune de a se cunoște și înțelege mai bine. Deseori o persoană cu acest tip de inteligență ridicat învață bine din propriile greșeli și succese și își valorifică la maximum toate celălalte tipuri de inteligență.
Opțiuni potențiale de carieră
Dacă ai o inteligența intrapersonală bine dezoltată te poți orienta către o cariera ca: terapeut, filozof, scriitor, consilier, teoretician, antreprenor, psiholog, poet, regizor, actor, inventator, artist, teolog, scriitor, doctor, meșeteșugar, psihiatru și multe altele!
Știai că…?
Petrecem maximum 2 ore în somnul REM în fiecare sesiune de aproximativ 8 ore de somn. Asta înseamnă că în medie, într-o viață visăm între 4 și 6 ani.
- Inteligența naturalistă (inteligența naturii)
Scurt test
- Îți place natura, plantele și/sau animalele?
- Petreci timp în natură, în drumeți și/sau cu cortul?
- Ești preocupat de mediul înconjurător și reciclare?
- Te orientezi bine în spațiu și în locuri noi?
- Știi să identifici diferite tipuri de copaci și/sau specii de păsări?
- Te adaptezi bine în medii și spații noi?
- Îți plac acțiunile de grădinărit și plantare?
Dacă ai răspuns cu “Da” la cel puțin una dintre întrebările de mai sus înseamnă că tocmai ai identificat câteva feluri în care dai dovadă de iteligență naturalistă.
Oamenilor cu acest tip de inteligență le place să facă activități precum mersul cu cortul și în drumeții, îngrijirea animalelor, studierea naturii, reciclarea și îngrijirea mediului. Acești oameni clasifică și cataloghează cu ușurință informațiile în general și sunt atrași de domenii științifice precum botanica, biologia și zoologia. La bază, inteligența naturii presupune să fii atent la mediu și la tot ce te înconjoară, de a înțelege și a învăța din asta.
Opțiuni potențiale de carieră
Cu o în inteligența naturalistă, alegerile potrivite de carieră pentru tine sunt: geolog, agricultor, botanist, biolog, florar, dresor de animale, activist de mediu, arheolog, alpinist, astronom, fotograf peisagist, veterinar, vulcanolog, inspector de mediu, meteorolog, apicultor, chinolog, fermier, antropolog, marinar și multe altele!
Știai că…?
Încă există oameni care vânează în grup cum sunt și boșimanii Gikwe. Aceștia identifică urme și dejecții de animale și pot spun cu exactitate ce fel de animal a fost, dacă e mascul sau femelă, în ce direcție a mers și în urmă cu cât timp a trecut pe acolo.
Cu ajutorul programului NeuroConnect by STURZ reușim să răspundem nevoii copiilor de a-și explora și dezvolta toate cele 8 tipuri de inteligență ca mai apoi, ca adult, să le combine și să devină cea mai bună versiune a lor. Copiii care urmează de mai mult timp programul au rezultate remarcabile demonstrând toate tipurile de inteligență atât la școală, cât și acasă și în grupurile de prieteni. Mai multe despre program puteți descoperi și din podcastul nostru Ciripituri de la STURZ – Episodul 3 – NeuroConnect.