Poveștile nu sunt doar de adormit copiii, ci și de trezit! Prin lectură îi putem ajuta să se trezească în multe feluri, să le stimulăm curiozitatea, dorința de cunoaștere, explorare, să trezim sentimente, gânduri noi și idei revoluționare, trezim pasiuni, hobby-uri și într-un final, trezim sufletul. Și asta nu e cine știe ce filozofie! Avem nevoie doar de ghidaj, suport și… cărți! 🙂
AICI poți descoperi 11 motive pentru care recomandăm cititul.
Cum îi ajutăm pe copiii mici să dezvolte obiceiul lecturii?
- Găsiți momente de lectură în viața de zi cu zi.
- Citește în fața copilului tău.
- Creați un spațiu de lectură.
- Fă excursii la bibliotecă.
- Lăsați copilul să aleagă ce să citească.
- Recitește cărțile preferate.
De ce este important să îi citim copilului?
Din momentul în care aștepți primul tău copil, ești bombardat cu mesaje despre importanța lecturii. Din motive întemeiate: beneficiile lecturii în fiecare etapă a dezvoltării unui copil sunt bine documentate. Din fericire, a crește un cititor este distractiv, plin de satisfacții și relativ ușor.
În primul rând, familiarizează-te cu lectura
Dacă ai amânat lectura de ceva vreme, acum este momentul să o readuci. Fă spațiu și timp pentru cărțile pe care le citești pentru tine și pentru cărțile pe care le citești împreună cu copilul tău. Dacă vrei să crești un cititor, fii un cititor.
Cărțile pentru copii sunt o necesitate
Chiar și nou-născuții se bucură de experiența lecturii atunci când le citim. Așadar:
Citiți cu voce tare, în fiecare zi. Orice carte. Poți citi orice unui nou-născut: o carte de bucate, un roman distopic, un manual pentru părinți. Conținutul nu contează. Ceea ce contează este sunetul vocii tale, cadența textului și cuvintele în sine. Cercetările au arătat că numărul de cuvinte la care este expus un copil are un impact direct asupra dezvoltării limbajului și alfabetizării. Dar mai e ceva: limbajul trebuie să fie viu, în persoană și îndreptat către copil.De aceea, pornirea unui televizor, sau chiar a unei cărți audio, nu e recomandată. Citirea cu voce tare este cea mai bună modalitate de a ajuta copiii să-și dezvolte stăpânirea cuvintelor și înțelegerea gramaticală, care formează baza pentru a învăța cum să citească, a spus Massaro, care studiază dobândirea limbajului și alfabetizarea. El a descoperit despre cărțile ilustrate că au de două până la trei ori mai multe șanse decât conversațiile părinte-copil să includă un cuvânt nou în vocabularul copilului.
Alți doi cercetători pe nume Betty Hart și Todd Risley de la Universitatea din Kansas au concluzionat așa: cu cât părinții vorbesc mai mult cu copiii lor, cu atât vocabularul micuților crește mai repede și scorurile la testele IQ este mai mare încă de la vârsta de 3 ani.
Folosește-ți simțurile.Bebelușii cărora li se citește învață că lectura este distractivă și pot implica toate simțurile: senzația paginilor, mirosul cărții, imaginile ilustrațiilor, sunetul vocii părintelui, iar cărțile texturate sunt deosebit de bune pentru experiența tactilă a copilului dumneavoastră.
Ține cont de publicul tău. Faceți contact vizual, dar nu căutați o anumită reacție. Poate părea că bebelușii nu ascultă, dar absorb experiența. Iar tiparele, rutinele și obiceiurile atente care sunt stabilite acum vor dura toată viața.
Încurajează copilul să vorbească. Bebelușii pot începe să emită sunete ca răspuns la lectura dvs. Acesta este motivul pentru care multe cărți pentru această vârstă conțin interjecții sau sunete produse de animale. Când citești cu copiii mici, aceștia preiau din vocabular și structura limbajului, numere și concepte matematice, culori, forme, animale, maniere și tot felul de informații utile despre cum funcționează lumea. În plus, atunci când citești cu voce tare, copilul tău conectează cărțile cu sunetul familiar și iubit al vocii tale – și apropierea pe care o aduce lectura împreună.
Lectura are loc pe tot parcursul zilei. Lectura nocturnă, la culcare, este recomandată ca o rutină familiară pentru părinții copiilor mici. Asigurați-vă că atmosfera este liniștitoare și nu grăbită și alegeți câteva dintre numeroasele cărți care se termină, strategic, cu o scenă liniștită. Dar citește și cu copilul tău în timpul zilei. Este o modalitate excelentă de calmare și conectare.
Respectă preferințele copilului tău. Copilul tău deja te surprinde cu gusturi și opinii independente. Așa cum copilului poate că nu-i place salata ta de varză, s-ar putea să nu aprecieze nici Făt-Frumos din lacrimă la fel de mult ca tine în copilărie. Poate că nu ești atât de entuziasmat de zâne sau de camioanele vorbitoare, dar copilul tău ar putea fi. Încurajați copiii să exprime ceea ce le place la cărțile lor și să găsească mai multe cărți ca acestea. În plus, lăsați copilul să întoarcă paginile, pentru a controla ritmul. – Este excelent și pentru dezvoltarea abilităților motorii fine.
Este în regulă să întrerupi. Nu vă lăsați atât de implicați în propria dvs. lectură încât să ignorați comentariile și întrebările copilului. Întreruperile arată implicarea copilului în poveste. Prezentați-le și imaginile, îi puteți încuraja să explice ei acțiunea cu cuvintele lor, să propună narțiuni alternative. – Acest aspect antrenează gândirea creativă și limbajul.
Extinde lumea copilului tău. Uneori, copiii mici par „lipiți” de o anumită carte. Nu le nega cărțile care le plac, dar încearcă să-i orientezi activ și către alte cărți. Cel mai important, nu vă fie teamă să expuneți copiii mici la subiecte pe care încă nu le înțeleg pe deplin. Toate subiectele – chiar și geologia, istoria artei și viața în diferite culturi – pot fi împărțite în părți și povestite într-un mod atractiv pentru cei mici. Expunerea copiilor la diversitate de cărți îi va pregăti pentru viață într-o lume diversă.
Adaptează-ți așteptarea la vârsta copilului și ține minte: fiecare copil învață să citească într-un ritm personal. Nu există o vârstă „corectă” pentru citirea independentă și nicio formulă specială pentru a-i determina pe fiecare copil să citească până, să zicem, la vârsta de 6 ani, dar avem câteva repere:
Bebeluși (cu vârste 0-12 luni)
- Începeți să căutați cărți cu copertă moale sau cărți cartonate
- Privește și atinge imaginile din cărți
- Folosiți cât mai multe interjecții și sunete
Copii mici (varsta 1-2 ani)
- Privește imagini și numește articole familiare, cum ar fi câinele, ceașca și copilul
- Răspunde la întrebări despre ceea ce văd în cărți
- Recunoaște coperțile cărților preferate
- Recitați cuvintele cărților preferate
Preșcolari (vârste 3-4 ani)
- Cunoașteți modul corect de a ține și de a manipula o carte
- Înțelegeți cum cuvintele sunt citite de la stânga la dreapta și paginile de sus în jos
- Începeți să observați cuvintele care rimează
- Recunoașteți litere din alfabet
- Începeți potrivirea sunetelor cu literele
- Poate începe să-și recunoască numele în tipărire și alte cuvinte des întâlnite, cum ar fi cele de pe semne și logo-uri
Copii de grădiniță (vârsta 5 ani)
- Potriviți fiecare literă cu sunetul pe care îl reprezintă
- Identificați sunetele de început, mijloc și sfârșit în cuvinte scurte rostite (exemplu: “apă”)
- Începeți să asociați cuvintele pe care le aud cu cuvintele pe care le văd pe pagină
- Întrebați și răspundeți la întrebări despre cine, ce, unde, când, de ce și cum despre o poveste
- Prezice ce se întâmplă în continuare într-o poveste
Elevii mici (cu vârste cuprinse între 6-7 ani)
- Învață regulile de ortografie
- Continuați să creșteți numărul de cuvinte pe care le recunosc din vedere
- Îmbunătățiți fluența și viteza citirii
- Conectați ceea ce citesc cu experiențele personale, cu alte cărți pe care le-au citit și cu evenimentele din lume
Elevii mai mari (cu vârste între 8 și 10 ani)
- În clasa a treia, treceți de la a învăța să citim la a citi pentru a învăța
- Citiți cu acuratețe cuvinte cu mai mult de o silabă
- Explorați diferite genuri de lectură
- Descrieți decorul, personajele, problema/soluția și intriga unei povești
- Identificați și rezumați succesiunea evenimentelor dintr-o poveste
- Identificați tema principală și puteți începe să identificați teme secundare
- Comparați și contrastați informațiile din diferite texte
- Înțelegeți comparațiile, metaforele și alte dispozitive descriptive
Copii la gimnaziu și liceu
- Continuați să extindeți vocabularul și să citiți texte mai complexe
- Analizați modul în care personajele se dezvoltă, interacționează între ele și avansați în poveste
- Determinați teme și analizați modul în care acestea se dezvoltă pe parcursul textului
- Folosiți dovezi din text pentru a sprijini analiza textului
- Identificați imaginile și simbolismul din text
- Analizați, sintetizați și evaluați ideile din text
- Înțelegeți satira, sarcasmul și ironia
Așadar, ce dezvoltă copilul când este în contact cu cărțile?
-
Gândirea secvențială
Poveștile au început, mijloc și sfârșit, iar asta este un lucru bun pentru creier. Cu această structură, creierul nostru este încurajat să gândească în succesiune, legând cauza și efectul.
Cu cât citești mai mult, cu atât creierul tău este mai capabil să se adapteze la această linie de gândire. Oamenii în neuroștiință încurajează părinții să ia aceste cunoștințe și să le folosească pentru copii, citindu-le copiilor cât mai mult posibil. Făcând acest lucru, veți insufla structura povestirii minților tinere, în timp ce creierul are mai multă plasticitate și capacitatea de a-și extinde durata de atenție.
-
Concentrarea și durata de atenție se îmbunătățesc
A fi capabil să ne concentrăm pentru perioade lungi este esențial pentru succesul și bunăstarea noastră. Cal Newport, autorul cărții Deep Work, scrie: „Pentru a rămâne valoroși în economia noastră… trebuie să stăpânești arta de a învăța rapid lucruri complicate. Această sarcină necesită muncă profundă.” Ce este „munca profundă”? Newport explică : „Munca profundă este capacitatea de a vă concentra fără distragere a atenției asupra unei sarcini solicitante din punct de vedere cognitiv. Este o abilitate care vă permite să stăpâniți rapid informații complicate și să obțineți rezultate mai bune în mai puțin timp. Munca profundă vă va face mai bun în ceea ce faceți și vă va oferi sentimentul de adevărata împlinire.”
Newport susține, de asemenea, că această abilitate devine din ce în ce mai rară din cauza multitasking-ului constant, a notificărilor și a aplicațiilor de social media. Un studiu realizat de Microsoft ar fi de acord, constatând că oamenii își pierd atenția în general după doar opt secunde!
Din fericire, unul dintre beneficiile cheie ale lecturii este că vă ajută să vă exersați concentrarea pe un singur lucru la un moment dat.
-
O memorie mai bună
Întotdeauna uiți lucruri? Aveți o grămadă de liste de lucruri de făcut, dar nu vă amintiți exact ce este pe ele? Nu vă temeți – unul dintre avantajele citirii cărților este că vă poate îmbunătăți memoria.
Când citești o carte non-ficțiune, consumi și o cantitate enormă de informații despre subiectul despre care citești. În mod similar, ori de câte ori citiți un roman, trebuie să vă amintiți o mulțime de informații despre intriga și alte momente cheie ale poveștii, personajele și relațiile lor și mediul în care se desfășoară povestea. Sunt multe informații! Toate aceste noi informații creează noi amintiri. Și fiecare amintire nouă creează sinapse sau le întărește pe cele vechi.
Ce citim?
Poți citi orice îți face plăcere, iar pe internet există o mulțime de liste de recomandări. Iată câteva alease de noi: