fbpx

11 motive pentru care recomandăm cititul

Citirea cărților are atât de multe beneficii! În acest articol am identificat peste 10! Dar, să recunoaștem: poate fi o provocare să ne motivăm să citim o carte de 431 de pagini atunci când putem viziona filmul, asculta cartea audio sau vizionam un clip video YouTube, nu-i așa?

Cu toate acestea, dacă cea mai mare parte a citirii noastre zilnice se rezumă la postări pe rețelele de socializare, mesaje text și titluri de știri, vom pierde mai mult decât ne imaginăm.

Dacă ești interesat să citești mai multe cărți, dar ai nevoie de motivație, acest articol este pentru tine, pentru că atunci când înțelegi ce se ascunde în spatele lecturii este mai probabil să o faci.

Orice iubitor de cărți poate spune: scufundarea într-un roman grozav este o experiență captivantă care poate face creierul să prindă viață cu imagini și emoții și chiar să dezvolte simțurile. Sună romantic, dar există dovezi reale, concrete, care susțin că aceste lucruri se întâmplă în creierul nostru atunci când citim cărți. 

Practic, putem de fapt să ne schimbăm fizic structura creierului, să devenim mai empatici și chiar să ne păcălim creierul să creadă că am experimentat ceea ce am citit doar în romane.

Citirea de pe diferite suporturi

Dacă sunteți obișnuit să citiți din cărți fizice, luarea unui e-reader poate fi foarte incomod la început. Dar experții spun despre creierul uman că se adaptează la noile tehnologii, inclusiv citirea electronică, în decurs de aproximativ șapte zile. Cu toate acestea, este o naivitate să ne așteptăm la aceeași experință.

Ce le lipsește cărților de pe device-uri se numește „navigabilitate spațială”, adică indicii fizice, cum ar fi numărul de pagini rămase de citit, ceea ce ne oferă un sentiment de locație. Evoluția ne-a modelat mintea astfel încât să se bazeze pe indicii de locație pentru a ne găsi drumul și, fără ele, ne putem simți puțin pierduți.

 

Ce se întâmplă cu creierul nostru atunci când citim?

1.Obținem informații valoroase

Unul dintre cele mai evidente beneficii ale lecturii în fiecare zi este învățarea. Și, spre deosebire de un videoclip YouTube, cărțile oferă acces la cunoștințe aprofundate. De exemplu, dacă vrei să devii mai productiv, de la care crezi că vei învăța mai multe:

O carte scrisă de cineva care a studiat productivitatea timp de 20 de ani

Sau

Un videoclip YouTube de 10 minute de la cineva interesat de subiect?

Trecerea dincolo de suprafața unui subiect este, de asemenea, esențială pentru succes.

Acesta este, probabil, motivul pentru care autorul Roald Dahl a spus odată: „Dacă ai de gând să ajungi undeva în viață, trebuie să citești o mulțime de cărți”. Poți învăța literalmente orice din cărți. De exemplu, ori de câte ori cineva îl întreabă pe Elon Musk cum a învățat să construiască rachete, el spune: „Am citit cărți”.

2. Dezvoltăm inteligența vizuală

Citirea cărților și a altor materiale cu imagini vii nu este doar distracție, ci ne permite și să formăm lumi în propriile noastre minți. În urma studiilor s-a descoperit că atunci când citim o propoziție, se formează automat imagini în mintea noastră. Acesta este motivul pentru care mulți dintre noi suntem adesea atât de dezamăgiți de adaptările cinematografice ale bestsellerurilor. (În imagine descoperiți instalația artistului Jorge Méndez Blake)

3. Puterea cuvântului rostit

Criticii se grăbesc să respingă cărțile audio ca fiind o experiență de lectură inferioară, dar cercetările au arătat că actul de a asculta o poveste poate lumina creierul. Când ni se spune o poveste, nu numai că părțile de procesare a limbajului din creierul nostru sunt activate, ci și părțile experiențiale ale creierului nostru prind viață. De exemplu, auzim despre mâncare? Imediat cortexul senzorial se aprinde, în timp ce mișcarea activează cortexul motor.

Și, deși ați putea crede că acest lucru se limitează doar la cărți audio sau lectură, experții insistă că mintea noastră este expusă la narațiuni toată ziua. De fapt, cercetătorul Jeremy Hsu spune: „Poveștile personale și bârfele reprezintă 65% din conversațiile noastre”. 

(În imagine vedeți o excelentă metaforă realizată de Ogilvy)

 4. Trăirea experienței prin lectură

Te-ai simțit vreodată atât de conectat la o poveste încât parcă ai trăit-o în viața reală? Există un motiv bun pentru care creierul tău crede de fapt că ai experimentat asta. Când citim, creierul nu face o distincție reală între a citi despre o experiență și a o trăi efectiv.

Fie că citești, fie că experimentezi, aceleași regiuni neurologice sunt stimulate. Romanele sunt capabile să intre în gândurile și sentimentele noastre.

 5. Dezvoltarea diferitelor tipare neuronale

Orice fel de lectură oferă stimulare pentru creier, dar diferitele tipuri de lectură presupun experiențe diferite cu beneficii multiple. Cercetătorii de la Universitatea Stanford au descoperit  că lectura literară atentă, de specialitate, oferă creierului un antrenament în multiple funcții cognitive complexe, în timp ce lectura de plăcere crește fluxul de sânge în diferite zone ale creierului.

Totodată, într-un program zilnic de lectură de șase luni de la Carnegie Mellon, oamenii de știință au descoperit că volumul materiei albe din zona lingvistică a creierului a crescut. Mai mult, ei au arătat că structura creierului poate fi îmbunătățită cu acest antrenament, făcând mai importantă ca niciodată adoptarea unei iubiri sănătoase de lectură.

 6. Abilități de comunicare mai bune

Abilitatea de a comunica eficient este vitală de viață. De fapt, într-un sondaj  s-a descoperit că 69% dintre angajatori caută angajați cu abilități de comunicarea eficientă.

Citirea în fiecare zi ne poate îmbunătăți abilitățile de comunicare în câteva moduri. De exemplu, cititul poate influența scrisul și poate crește vocabularul. Când citim lucrări bine scrise, observăm în mod natural stilul de scriere, cadența și compoziția. Aceste caracteristici se infiltrează inevitabil în scrisul nostru, în același mod în care muzicienii sunt influențați unul de celălalt.

În plus, studiile  arată că cei care citesc în mod regulat au tendința de a dezvolta un vocabular complex.

 7. O nouă limbă = un creier mai capabil

Vrei să dai cu adevărat un antrenament creierului tău? Citiți un roman într-o limbă străină. Cercetătorii de la Universitatea Lund din Suedia au testat studenți  unde învățarea intensivă a limbilor străine este norma, și studenți la medicină și științe exacte. Ambele grupuri au fost supuse unor scanări ale creierului chiar înainte și imediat după o perioadă de trei luni de studiu intensiv.

În mod uimitor, studenții de limbă au experimentat creșterea creierului atât în hipocamp, cât și în cortexul cerebral, cu niveluri diferite de creștere a creierului în funcție de cantitatea de efort și de învățare experimentată de studenți în acea perioadă de timp.

 8. Citirea profundă ne face mai empatici

Atunci când lăsăm lumea reală în urmă și ne conectăm cu personajele dintr-o poveste în noi sunt stârnite multiple emoții. Acest lucru, la rândul său, ne face mai empatici față de ceilalți în viața reală și mai conștienți de felul în care se simt.

Iar empatia are multe beneficii – de exemplu, reduce stresul. Mai multe despre empatie și compasiune puteți descoperi în Arta fericirii – Manual de viață, de Dalai Lama si Howard C. Cutler. Dar putem privi și experiența lumii prin ochii lui Harry Potter sau Jane Eyre care ne ajută să învățăm să vedem lumea din perspectiva familiilor, prietenilor și colegilor noștri. Autorul John Green a spus-o cel mai bine: „Cărțile grozave te ajută să înțelegi și te ajută să te simți înțeles”.

 9. Reducerea stresului

Un alt efect al lecturii este că poate reduce stresul. Cercetările  au demonstrat că doar 30 de minute de citit pot scădea tensiunea arterială, ritmul cardiac și sentimentele de suferință psihologică.

Un alt studiu  a descoperit că lectura este cea mai bună modalitate de a reduce stresul – în comparație cu o plimbare, o ceașcă de ceai sau cafea sau jocuri video. Studiul a conchis că șase minute de lectură pot fi suficiente pentru a reduce nivelul de stres cu mai mult de două treimi. „A te pierde într-o carte este relaxarea supremă”, a spus dr. David Lewis, neuropsihologul cognitiv care a condus studiul.

Alți cercetătorii au descoperit  că unele cărți au chiar un impact măsurabil asupra depresiei sau a altor tulburări de dispoziție. 

 10. Abilități mai puternice de gândire analitică

Citirea romanelor de mister ajută la dezvoltarea abilități de a rezolva probleme. În timp ce citim un roman, dezvăluirea elementelor cheie este de cele mai multe ori lentă, iar mintea este “forțată” să prezică sau să facă presupuneri. Cu alte cuvinte, creierul este antrenat să gândească mai inteligent și să dezvolte abilități analitice puternice.

 

11. Trăiești mai mult

Acest efect al lecturii este poate unul dintre cele mai interesante: s-a dovedit că beneficiile aduse de lectură ne pot ajuta să trăim mai mult. Un studiu ce se desfășoară de mai bine de 10 ani  privind sănătatea și pensionarea a constatat că cei care au citit cărți au supraviețuit cu aproximativ doi ani mai mult decât cei care nu au citit cărți sau nu au citit reviste și alte forme de media.

Și pentru asta pot fi suficiente 30 de minute/zi!

Un alt studiu a constatat că adulții în vârstă care citesc în mod regulat sau joacă jocuri provocatoare din punct de vedere mental, cum ar fi șahul, sunt mai feriți de boala Alzheimer. Pe de altă parte, oamenii care nu își exercită materia cenușie au șanse să-și piardă puterea creierului, spune autorul principal al studiului, dr. Robert Freidland.

Mai multe despre efectele cititului la copii, cum îi ajutăm pe cei mici să dezvolte obiceiul lecturi, ce cărți alegem, precum și alte resurse, descoperiți în atelierele noastre precum și în următorul articol. 🙂

Dacă ți-a plăcut articolul, împărtășește-l și cu prietenii tăi!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.