Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the popup-with-fancybox domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /home/traini48/domains/sturz.ro/wp-includes/functions.php on line 6114

Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the wordpress-seo domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /home/traini48/domains/sturz.ro/wp-includes/functions.php on line 6114
Părinte conștient, copil echilibrat - Centrul STURZ

Părinte conștient, copil echilibrat

Mostenire pentru copiii nostri

Se spune ca cea mai naturala, mai fireasca si benefica dezvoltare (mai ales, emotionala) are loc in relatii.

Din momentul in care e nastem si pe parcursul intregii noastre vieti, stabilim diverse tipuri de relatii: cu mama, cu tata, cu parintii cu prietenii, colegii, medicii, profesorii, etc.

Cele mai importante relatii insa, sunt cele ce iau nastere in familie – propun sa consideram familia ca fiind orice grup-cadru in care un copil creste si se dezvolta.

Povestea unei familii, privita din afara, arata, in general, in felul urmator:

ne indragostim, traim o idila cu partenerul nostru, ne casatorim, ne dorim sa avem copii, intre timp intram usor si sigur in lupte de putere cu partenerul, mamica este insarcinata iar noi, ca parinti asteptam cu nerabdare, plini de sperante si incredere, nou-ul nascut; apare copilul iar parintii sunt in extaz, hotarati sa faca tot ce le sta in putinta pentru binele copilului. – si aici, firul povestii se despica in doua.

De ce? Pentru ca fiecare dintre noi putem alege: sa fim sau sa nu fim constienti.

Sa fim sau sa nu fim constienti in relatia parinte copil; sa fim sau sa nu fim constienti in relatia cu partenerul.

Calitatea relatiilor din familie determina calitatea mediului in care copilul creste si se dezvolta. De fapt, nivelul de maturitate a parintilor, stabilitatea lor emotionala si implinirea sufleteasca, ii permit copilului sa se dezvolte sau, dimpotriva, sa stagneze.

Mai mult decat atat, calitatea relatiei de cuplu, precum si cea a relatiei parinte-copil influenteaza copilul, oferindu-i un model de a privi lumea, viata, modul in care relationam cu ceilalti.

In plus, emotiile, tiparele mentale si comportamentele noastre, ca si parinti, pot fi  atat de fidel invatate de catre copiii nostri. De cate ori, intr-o disputa, de exemplu, n-ai avut impresia sa vorbesc prin gura ta, mama sau tatal tau? Sau, de cate alte ori, te-ai observat folosind automat fraze intregi pe care le-ai tot auzit de la parintii tai; sau idei cu care vii “de acasa”?

Ne place sau nu, transmitem copiilor nostri o mostenire generoasa. Depinde doar de noi daca bagajul pe care-l oferim copilului nostru il impovareaza sau, dimpotriva, ii serveste in viata.

Parintii le transmit copiilor tot felul de tipare si programe pe care, la randul lor, acestia le vor transmite propriilor lor copii. Lantul acesta se rupe doar atunci cand, intentionat, alegem sa facem ceva, alegem sa intrerupem aceasta mostenire pe pilot automat.

Cred cu tarie ca primul pas catre o viata echilibrata si-n armonie este sa fim constienti de toate aceste lucruri.

Sa fim constienti de propria noastra individualitate dar si de individualitatea partenerului nostru de viata si cea a copilului nostru.

Sa fim constienti de nevoile noastre, dar si de cele ale celor din jur.

Sa fim constienti de ceea ce simtim, dar si de emotiile celuilalt.

Sa fim constienti de noi.

Cristina Iocob, Petra Iorga și Cristiana Stoina

Vă invităm la atelierul pentru părinți: Părinte conștient, copil echilibrat din 11 februarie, de la 10.00 la 19.00, București.

 

 

 

 

 

 

Dacă ți-a plăcut articolul, împărtășește-l și cu prietenii tăi!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.