fbpx

Pedagogia sistemică
În comunitate

Cursuri și ateliere pentru adulți și copii

Pedagogia sistemică

Din 2019 și în România

5/5

Dinamici sistemice în educație

În perioada august-decembrie 2024, Asociația Centrul de Cercetare și Dezvoltare a Educației pentru Familie, implementează proiectul “Pedagogia sistemică în comunitate.”

Prin acest proiect, ne propunem să creștem conștientizarea importanței introducerii pedagogiei sistemice în școli cu scopul de a contribui la bunăstarea cadrelor didactice și a elevilor, prin acțiuni de formare, informare și experimentare directă la clasă.

Proiectul propune o serie de ateliere și cursuri pentru adulți și o serie de ateliere pentru copii. 

Cursurile și atelierele pentru adulți sunt introductive în teoria dinamicilor sistemice din educație și oferă instrumente practice de lucru la clasă, acasă și la școală în general. Sunt potrivite pentru cadrele didactice, părinți, consilieri școlari, lideri educaționali, formatori.

Atunci când adulții implicați în educație conștientizează propriile filtre prin care percep realitatea copiilor și încep să se antreneze în folosirea lentilelor sistemice, comportamentele necooperante ale copiilor își găsesc explicația și ne putem orienta spre soluții.

Atelierele pentru elevi au ca scop consolidarea colaborării, creșterea încrederii în sine și a interesului pentru învățare. Atunci când copiilor li se permite să fie copii și nu mai sunt nevoiți să poarte poverile sistemice familiale și organizaționale, cooperarea și interesul lor pentru învățare și colaborare colegială cresc semnificativ.

Proiect finanțat de Nord One, cu ajutorul Fundației Alber. 

Ce alegi?

1

Introducere în pedagogia sistemică

Curs de 2 zile, adresat cadrelor didactice, consilierilor școlari și părinților - 5-6 octombrie

2

Ateliere tematice pentru adulți

• Comportamentul copiilor-un simptom al sistemelor-Vineri, 04.10, 18:00-20:00 • Bullyingul- un strigăt de ajutor-Joi, 17.10, 18:00-20:00 • Comunicarea cu părinții-Joi, 14.11, 18:00-20:00 • Potențialul copiilor-Joi, 05.12, 18:00-20:00

3

Ateliere pentru elevi

Vom oferi 4 ateliere/clasă din 4 școli diferite. Dacă doriți să venim la școala dvs., vă invităm să ne scrieți un e-mail la adresa: adinabenghea@gmail.com până în data de 15.09 cel târziu și vă trimitem toate detaliile de participare.

4

Te atrage tema, dar cauți altceva?

Poate este mai potrivit pentru tine altceva acum. Sunt bucuroși să aflăm cum putem să te sprijinim. 🙂

Ce este pedagogia sistemică

Pedagogia sistemică este o metodă eficientă pentru dezvoltarea personală a adultului, prin antrenarea percepției sistemice, menite să contribuie la adresarea corectă a nevoilor copiilor și tinerilor. Până în prezent, în România, au absolvit cursul complet de formare în pedagogia sistemică 90 de persoane și au fost implementate activități în 20 de școli, 15 grădinițe, 10 centre educaționale și 15 cabinete de psihoterapie.

Pedagogia sistemică aduce o perspectivă nouă în realitățile educaționale și procesele lor. Aceasta folosește abordarea sistemică fenomenologică, permițând vizualizarea sistemului educațional, familial și social ca parte a unei structuri interdependente.

Iată câteva dintre beneficiile educației sistemice în familie, organizații, grupuri:

 

  • Reducerea conflictelor;
  • Creșterea atitudinii pozitive față de învățare și dezvoltare personală;
  • Creșterea sentimentului de apartenență la familie, grup sau organizație (școală, instituție, comunitate, companie);
  • Un nivel mai mare de integrare între viața personală și cea profesională;
  • Utilizarea informațiilor fenomenologice ale sistemului ca resurse pentru integrare și vindecare;
  • Creșterea conștientizării și receptivității față de problematici sistemice apărute la nivel individual sau de grup;
  • Identificarea și evaluarea blocajelor în dezvoltare și învățare;
  • Crearea propriilor strategii și instrumente de învățare și dezvoltare, folosind teoria dinamicilor sistemice

Asociația Centrul de Cercetare și Dezvoltare a Educației pentru Familie, reprezentat de Adina Benghea a introdus pedagogia sistemică în România în 2019, alături de Dragoș Riti și Institutul Bert Hellinger din Olanda, reprezentat de Bibi Schreuder.