Liceenii descoperă domeniile profesionale care li se potrivesc şi îşi dezvoltă competenţe transferabile folositoare atât la şcoală cât şi la angajare.
Cum am ajuns la dezvoltare personală pentru liceeni?
Ascultând situațiile cu care tinerii se confruntă în 3 medii principale: familie, școală și grup de prieteni, am descoperit faptul că există o paletă întreagă de nevoi neacoperite, care înțelese corect și satisfăcute, ar putea îmbunătăți considerabil relațiile pe care adolescenții și le dezvoltă cu cei din jur.
Cel mai des, tinerii ne povestesc despre: program foarte aglomerat, libertate îngrădită, lipsă de încredere din partea adulților, certuri cu părinții, frații, conflicte la școală (refuzuri, supărări, evitări, retrageri, conflicte verbale, fizice), indecizie în privința unui domeniu profesional, nesiguranță, lipsă de experiență, lipsa unor modele de urmat, lipsa unei pasiuni și lista continuă.
Discutând cu părinții liceenilor, am descoperit că printre preocupările lor se numără: adaptarea la mediul nou, din ce anturaj va face parte?, cum pot avea încredere în prietenii lui?, cât de pregătiți sunt profesorii de la școală?, cum se va descurca cu pregătirea de bacalaureat?, ce facultate va alege? ce domeniu i se potrivește? Auzim adesea vorbindu-se despre lipsa unei preocupări utile, unui interes pentru citit/ dezvoltare personală; dificultăți în comunicare și nelipsitele certuri.
Povestind despre ce perspective asupra viitorului pot avea liceeni și în ce moduri anii de liceu pot fi folosiți cât mai util lor, am descoperit o preocupare comună: nevoia de independență și încredere. Tinerii își doresc să devină cât mai repede independenți în cât mai multe aspecte: să decidă pentru ei, să obțină experiențele care simt că-i ajută să evolueze, să-și câștige încrederea că sunt capabili să se perfecționeze și antreneze pentru orice domeniu ales. Pornind de la această preocupare, le-am propus explorarea antreprenoriatului. Bucuria noastră a fost că liceeni au primit ideea cu deschidere și consideră că participarea la un astefl de program pentru dezvoltare personală i-ar ajuta să-și dezvolte numeroase abilități folositoare atât la școală cât și spre o mai bună angajabilitate ulerioară.
La Centrul STURZ, liceeni au acum ocazia de a se pregăti pentru alegerea unui domeniu profesional, testarea domeniilor care li se potrivesc, antrenarea abilităților de leadership și antreprenoriat, împreună cu întreaga serie de abilități care le cresc șansele pentru practică, schimburi de experiență, studii universitare în străinătate, angajare în perioada facultății.
În cadrul programului de antreprenoriat lucrăm în paralel în 2 direcții:
- Pe verticală: module tematice cu informații și abilități specifice antreprenoriatului ( de la idee, produs, resurse, responsabilități, echipă până la buget, cash-flow, taxe, forme de organizare, simulare de întreprindere)
- Pe orizontală: obiective de antrenare a abilităților personale: comunicare, organizare, coordonare, negociere, investigare, prelucrarea datelor, gândire critică și creativă, leadership, inteligență emoțională.
Tinerii cu vârste cuprinse între 14 şi 18 ani participă o dată pe săptămână, în sesiuni săptămânale de 2 ore.
Mai multe informații și înscrieri pentru un prim curs gratuit la tel: 0752110302, consilier@sturz.ro.
Întâlnirile sunt miercurea de la 15.30 la 17.30.
Adresa: Str. Constantin cel Mare, 41
Vă așteptăm cu drag!
Citește despre cum să-ți îmbunătățeti relația cu adolescentul din familia ta.